Denník N

Zradený a zranený. Matovič odchody z OĽaNO nikdy neniesol ľahko, aj Hegerovu stranu už nálepkuje ako liberálnu

Eduard Heger a Igor Matovič v centrále OĽaNO v decembri 2022. Foto - TASR
Eduard Heger a Igor Matovič v centrále OĽaNO v decembri 2022. Foto – TASR

OĽaNO za vyše desať rokov svojej existencie zažilo viacero odchodov. Takmer vždy ich sprevádzali Matovičove ataky na odídencov, málokedy pokles podpory hnutia.

Keď v roku 2019 z klubu OĽaNO odišla Veronika Remišová a prešla do strany Za ľudí, ktorú zakladal exprezident Andrej Kiska, Igor Matovič novinárom povedal, že ten ju „za jej zradu odmení“.

Ešte pred ňou sa s hnutím rozlúčili Richard Vašečka a Branislav Škripek, ktorí vytvorili Kresťanskú úniu, vtedy Matovič hovoril o odchode „kresťanských fundamentalistov“. O Škripekovi napísal blog s titulkom V mene božom, v ruke s nožom, kde ho nazval hulvátom a farizejom.

A keď z prvej kandidátky OĽaNO v roku 2012 odstúpili politici menších strán KDS a OKS, lebo odmietli ísť na detektor lži, ktorý si predseda hnutia vymyslel, Matovič novinárom povedal, že dovtedy nikdy nepochyboval, že ich vtedajší lídri, teda Vladimír Palko a Peter Zajac, nie sú zločinci. Ale že už pochybovať začal.

Bolo by tak trochu vybočením z tejto línie, ak by predseda OĽaNO najnovší odchod Eduarda Hegera či Jaroslava Naďa prijal inak. Matovič síce tvrdí, že vytvorenie novej strany je jeho plán, ale jeho prvé mediálne vyjadrenia naznačujú, že ani tentoraz rozchod neprebehne zmierlivo.

Zaujímavé je, že preferencie OĽaNO v posledných desiatich rokoch s odchodmi jednotlivých politikov nepadali. Výnimkou je len séria

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Demokrati

Eduard Heger

Hegerova vláda

Igor Matovič

Ján Budaj

Jaroslav Naď

OĽaNO

Voľby 2023

Slovensko

Teraz najčítanejšie