Denník N

Študent si založil TikTok a sledoval, čo mu ukáže. Algoritmus mu zobrazil videá, kde muži pohŕdajú ženami

Hoci TikTok v lete zablokoval účet Andrewa Tatea, výňatky z jeho videí, či videá jeho "klonov" sa tu šíria stále. Foto - TASR/Wikipedia
Hoci TikTok v lete zablokoval účet Andrewa Tatea, výňatky z jeho videí, či videá jeho „klonov“ sa tu šíria stále. Foto – TASR/Wikipedia

Ak poznáte tínedžera, ktorý má účet na sociálnej sieti TikTok, s najväčšou pravdepodobnosťou sa mu zobrazujú videá s mizogýnnym obsahom.

Osemnásťročný Šimon Kern je stredoškolák z Bratislavy. Nedávno si založil účet na TikToku cez nový prehliadač a novú e-mailovú adresu, ktorá nemala žiadnu históriu.

Sociálna sieť, ktorá je postavená na zdieľaní krátkych videí, o Šimonovi nemohla vedieť, aký obsah predtým vyhľadával, poznala len jeho vek.

„Chcel som vedieť, aký typ videí začne TikTok automaticky ponúkať 18-ročnému študentovi zo Slovenska, aby čo najviac udržal jeho pozornosť,“ hovorí.

Po krátkom čase mu na „ploche“ začali pribúdať videá s obsahom, ktorému sa hovorí toxická maskulinita.

Vo svete je tento termín spojený predovšetkým s Andrewom Tateom, bývalým kickboxerom, ktorý má na sociálnych sieťach milióny sledovateľov, povzbudzuje mladíkov, aby sa správali ako mačovia a spoluvinu za znásilnenia prisudzuje ženám. Tatea vlani v novembri zadržali v Rumunsku, polícia ho podozrieva z obchodovania s ľuďmi a zo znásilnenia.

Šimonovi sa okrem výňatkov z Tateových videí postupne zobrazovali aj videá Slovákov alebo Čechov, ktorí sa snažia kopírovať Tateov úspech. Aj oni prezentovali šovinistické názory, kombinované s vulgarizmami a rečami o „zmachlených kur**, ktoré rozťahujú nohy“.

„Zrazu na mňa vyskakovali videá, ako má byť žena vo vzťahu podriadená mužovi, pretože tak je to vraj prirodzené,“ opisuje.

„Pošlite priateľku do p… “

Šimon takto objavil mladého Slováka s profilom Fero Uličný, ktorého videá mu algoritmus TikToku

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

TikTok

Vzťahy

Rodina a vzťahy, Slovensko

Teraz najčítanejšie