Denník N

Nočný primátor Královič: Prekvapuje ma, akí agresívni sú ľudia, ktorí vyzerajú mierumilovne

Martin Královič. Foto N - Tomáš Benedikovič
Martin Královič. Foto N – Tomáš Benedikovič

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Vyťahovať niekoho so sovietskou vlajkou z davu alebo prerušiť príhovor by mohlo vyvolať agresívnejšiu reakciu ostatných účastníkov podujatia, vysvetľuje nočný primátor hlavného mesta a odborník na bezpečnosť davu Martin Královič.

V rozhovore hovorí aj o tom:

  • za akých okolností by polícia či samospráva protesty rozpustila;
  • v čom sa zmenila bezpečnosť Bratislavy po teroristickom útoku na Zámockej ulici;
  • či je Obchodná ulica bezpečnejšia než pred piatimi rokmi, keď agresor dobil na smrť Filipínca Henryho Acordu;
  • prečo sa v mestskej polícii momentálne zaoberajú duševným zdravím príslušníkov.

Minulý týždeň sa v Bratislave konal takzvaný pochod za mier, kde približne 5-tisíc ľudí požadovalo mier od Američanov a vzývali na slávu Ruskej federácii. Ako hodnotíte túto akciu z hľadiska bezpečnosti?

Mestská a štátna polícia sa spolu s inými zložkami na toto podujatie pripravovali niekoľko dní. Pochod za mier mal už nejakú svoju históriu v iných slovenských mestách. Ako môžeme vidieť z médií či zo sociálnych sietí, bolo tam niekoľko názorových stretov, menších incidentov. S touto verziou sme pracovali, k tomu sa pridalo to, že na území Bratislavy bolo nahlásených niekoľko iných zhromaždení, ktoré boli názorovo rôzne – či už proruské, alebo proukrajinské. Vedeli sme, že sa v nejakom momente účastníci týchto akcií stretnú, respektíve sa budú chcieť navzájom blokovať – došlo k tomu na Hodžovom námestí pred Prezidentským palácom a na Hviezdoslavovom námestí pred americkou ambasádou.

Spätne s odstupom niekoľkých dní aj vzhľadom na veľký počet nasadených síl a prostriedkov zo strany štátnej a mestskej polície hodnotím podujatia ako pokojné. Bolo tam zopár narušení verejného poriadku, napríklad zapálená svetlica, slovné incidenty…

… k fyzickým útokom neprišlo. 

Z toho, čo sme videli v štábe, bolo zopár strkaníc, ale nedá sa to považovať za narušenie verejného poriadku. V celom Starom Meste bolo nasadené veľké množstvo policajtov.

Video: Nočný primátor: Vytiahnuť človeka so sovietskou zástavou z davu by vyvolalo agresiu ostatných (Autorky: Lucia Osvaldová, Martina Koník)

Už ste spomenuli, že na jednom mieste sa ocitli dva tábory, jeden v podstate proruský, druhý proukrajinský. Je to bezpečné, aby sa na jednom námestí stretli dva vyhranené názorové tábory?

Bezpečné to nie je, ale je dôležité si ctiť slobodu slova a ústavné právo zhromažďovať sa, ktoré je nad všetkými princípmi bezpečia či nebezpečia. Je to rovnaké, ako keď sa na futbalovom štadióne stretnú dva fanúšikovské tímy. Takisto by bolo najbezpečnejšie, keby tam títo diváci neboli. Máme však právo zhromažďovať sa a oni majú záujem zúčastniť sa zápasu. Treba veľmi citlivo balansovať medzi týmito ústavnými právami.

Čo je najťažšie pri udržaní bezpečnosti na týchto akciách? 

Z pohľadu davovej psychiky či psychózy je to v mnohých veciach nepredvídateľné. Nie je tajomstvom, že zástupcovia štátnej a mestskej polície, mesta a mestskej časti sa s organizátormi či zvolávateľmi týchto akcií stretávajú niekoľko dní vopred. Sú to plánované bezpečnostné porady, kde sa pýtame zvolávateľov, kde a čo budú robiť, vymieňame si kontakty a dohadujeme sa, ako to má fungovať. Máme skúsenosť

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Bratislava

Rozhovory

V redakcii

  • Rozhovory o politických a spoločenských témach V redakcii vedú každý pracovný deň redaktori Denníka N Monika Tódová, Dušan Mikušovič, Veronika Folentová a ďalší
  • V sobotu vychádza špeciálne vydanie, kde udalosti týždňa s Monikou Tódovou preberajú vybraní členovia redakcie Denníka N
  • Nové vydania publikujeme každý deň okrem nedele ako 1) článok, ako 2) podcast na webe, v aplikácii Denník N a kdekoľvek počúvate podcasty a 3) ako video na kanáli Denníka N na youtube.com
  • Ak chcete podporiť autorky a autorov relácie V redakcii Denníka N, objednajte si naše predplatné.

Slovensko

Teraz najčítanejšie