Denník N

Bitky, strhávanie oblečenia, obchytkávanie. Potvrdilo sa, že Ján Pavol II. presúval pedofilných kňazov z fary na faru

Pápež Ján Pavol II. Foto - TASR/AP
Pápež Ján Pavol II. Foto – TASR/AP

Snaha zachraňovať kňazstvo ako inštitúciu bola silnejšia než snaha pomôcť obetiam, povedal Denníku N biskup Robert Bezák.

Karol Wojtyła bol niekoľko rokov krakovským arcibiskupom, až kým sa v roku 1978 nedostal do Vatikánu a nestal sa z neho pápež Ján Pavol II., ktorým zostal až do svojej smrti v roku 2005.

Je považovaný za jedného z najvýznamnejších Poliakov v histórii, a hoci sa už dlho špekulovalo, či nezakrýval sexuálne škandály kňazov vo svojej diecéze, veľká časť tradične katolíckych Poliakov to považovala iba za útok na cirkev. Paradoxne, v Poľsku je po ňom pomenovaných približne 1300 materských, základných a stredných škôl či univerzít plných detí a mladistvých.

Doteraz sa to vysvetľovalo tým, že nevieme naisto, či skutočne zakrýval sexuálne zneužívanie detí svojimi kolegami. To však už neplatí.

Vyšetrovanie poľského novinára Marcina Gutowského potvrdilo, že pápež Ján Pavol II. ešte ako krakovský arcibiskup umlčiaval obete sexuálneho zneužívania a pedofilných kňazov namiesto vylúčenia z cirkvi presúval z jednej fary na druhú. Jedného sexuálneho predátora dokonca až do Viedne.

Nikomu to nehovor, ja to vyriešim

„Dva a pol roka sme hľadali odpoveď na otázku, či Ján Pavol II. vedel o pedofilných škandáloch v cirkvi,“ povedal Gutowski. „Navštívili sme rôzne kúty sveta, ale odpoveď bola nakoniec veľmi blízko, tu na Františkánskej 3 v Krakove. Na tejto adrese sa sústreďujú príbehy, vďaka ktorým dnes bez akýchkoľvek pochybností vieme, že Ján Pavol II. vedel o sexuálnom zneužívaní kňazmi a zakrýval ich v Poľsku, kým sa nestal pápežom.“

Gutowski sa rozprával s obeťami a ich rodinnými príslušníkmi, ako aj s bývalými zamestnancami diecézy. Preštudoval archívy štátnej bezpečnosti, ktorá viedla záznamy aj o kňazoch, aby ich mohla diskreditovať a prinútiť k spolupráci. Krakovská diecéza a poľská katolícka cirkev mu však svoje dokumenty sprístupniť odmietli.

Jedným z týchto pedofilných kňazov bol Eugeniusz Surgent. Gutowski sa stretol s jeho obeťou, ktorá Surgenta išla nahlásiť priamo Wojtyłovi.

„Wojtyła sa najprv chcel uistiť, či to nie je blaf. Požiadal ma,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Sexuálne škandály v cirkvi

Svet

Teraz najčítanejšie