Denník N

Obťažovania a šikana na VŠVU: Škola jasne vidí zlo, jeho strojca sa ani nevie riadne ospravedlniť

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Z výpovedí absolventov VŠVU i bývalých aj súčasných kolegov a kolegýň sa dá jasne vyčítať, že profesor Ivan Csudai sa správal ako šikanovač. Mladých ľudí, z ktorých mnohí k nemu umelecky vzhliadali, ponižoval a obťažoval, v prípade študentiek aj sexuálne.

Postupoval presne tak, ako sme si mohli už ikskrát prečítať v príbehoch o ľuďoch, ktorí zneužívali svoje postavenie, moc, umelecké zásluhy a status na to, aby svojich študentov či študentky alebo inak podriadených terorizovali, vulgárne útočili na ich sebavedomie, umelecké kvality, talent a postupne ich rozkladali napríklad tým, že o nich klamlivo rozprávali pred ich najbližšími. Toto, mimochodom, robia aj páchatelia domáceho násilia so svojimi obeťami.

Šepkalo sa o tom roky, niečo sa objavilo aj v statusoch a diskusiách na sociálnych sieťach. Tri Csudaiove bývalé študentky – Év van Hettmer, Ivana Šáteková a Katarína Sido o tom prehovorili pred niečo viac ako rokom aj v Denníku N.

Rektorka školy docentka Bohunka Koklesová vtedy sľúbila, že vyjadrenia trojice preverí a dá ich posúdiť aj Etickej rade VŠVU. Dnes sa študentkám, ich rodinám a blízkym ospravedlnila aj s vyjadrením, že chápe, že to nestačí, lebo ich životy boli navždy poznačené.

Profesor Csudai, ktorý ešte minulý rok nechcel na túto tému komunikovať a v roku 2018 dnes už uznané obvinenia študentiek označil za fabulácie „nespokojných samých so sebou, čo mu chcú urobiť zo života peklo“ (opäť opakujúci sa motív v podobných prípadoch), dnes už trochu zmenil tón.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Silné ženy

Životy žien

Komentáre

Teraz najčítanejšie