Denník N

Lengvarského štátny tajomník Babeľa: Ministrovi dosadzovali ľudí, ktorých nepoznal

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Róbert Babeľa sa o svojom odvolaní z postu štátneho tajomníka dozvedel z tlačovej besedy premiéra. Hovorí, že slušná komunikácia vyzerá inak.

Vláda v stredu rozhodla, že Róbert Babeľa končí ako štátny tajomník na ministerstve zdravotníctva. Študoval v Británii a na ministerstvo prišiel ako špecialista na oblasť hodnotenia zdravotníckych technológií, na starosti mal napríklad aj liekovú politiku.

Nahradí ho Michal Palkovič, patológ a podpredseda Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou – ktorého premiér Eduard Heger označil za prvého štátneho tajomníka, ktorý bude v skutočnosti viesť ministerstvo zdravotníctva.

Babeľa tesne po rozhodnutí o svojom odvolaní v rozhovore hovorí:

  • o nomináciách, o ktorých bývalý minister Vladimír Lengvarský nevedel;
  • či by ešte prijal ponuku pracovať pre štát;
  • ako vníma komunikáciu, keď sa o svojom odvolaní dozvedel z tlačovej konferencie.

Vláda v stredu rozhodla, že 13. marca končíte vo funkcii štátneho tajomníka ministerstva zdravotníctva. Boli ste tam rok a pol. Aké to bolo obdobie?

Úžasné, aspoň pre mňa. Podarili sa nám veci, o ktorých sme si mysleli, že sa nám nepodaria. Minimálne v oblasti liekovej politiky. Som vďačný, že som tu mohol byť, že som mohol pripravovať niektoré veci a vidieť, ako nakoniec dopadnú a aký budú mať efekt.

Je vám ľúto, že vo funkcii končíte?

Áno.

O svojom odvolaní ste sa dozvedeli z tlačovej konferencie premiéra Eduarda Hegera. Neočakávali ste, že by vám to mohli dať vedieť skôr, ako to oznámi verejne?

Takáto komunikácia nie je štandardná, ale nechcem to ďalej komentovať.

Keď Vladimír Lengvarský odchádzal z Prezidentského paláca po odobraní poverenia viesť ministerstvo, povedal, že dôvodom je aj politická korupcia. Že boli tlaky dosadzovať ľudí bez odbornej spôsobilosti. Ako to hodnotíte?

Je to otázka naňho. Došlo k istým výmenám, o ktorých sa pán minister dozvedel

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hegerova vláda

Rozhovory

Vladimír Lengvarský

Zdravotníctvo

Slovensko

Teraz najčítanejšie