Denník N

Prečo bude vojna pokračovať

Ukrajinský útok neďaleko Mykolajiva. Foto N - Tomáš Benedikovič
Ukrajinský útok neďaleko Mykolajiva. Foto N – Tomáš Benedikovič

Zdá sa, že Putin je odhodlaný udržať kurz, aby vidina porážky nevyvolala snahy domácich rivalov zbaviť ho moci.

Autor je predsedom americkej Rady pre zahraničné vzťahy

Za rok, odkedy Rusko spustilo rozsiahlu inváziu na Ukrajinu, sa vojna vyvinula spôsobom, ktorý predpovedal len málokto. Častým názorom bolo, že ruské sily rýchlo premôžu slabších Ukrajincov a zmocnia sa oveľa väčšej časti krajiny, ako získali v roku 2014. Iní zašli ešte ďalej a predpovedali, že Rusko zvrhne kyjivskú vládu a nahradí ju bábkovým režimom, ktorý prijme ruskú kontrolu a už nebude stelesňovať Západ pripomínajúcu alternatívu k bezútešnosti Ruska za vlády Vladimíra Putina.

Recept na katastrofu

Vzhľadom na takéto hrozné predpovede by vtedy mnohí na Západe i na Ukrajine ochotne prijali nejakú verziu toho, čo vidíme dnes, teda suverénnu Ukrajinu, ktorá ovláda približne 80 percent svojho územia. To, že je tento stav realitou, je vďaka efektivite ukrajinskej armády, kolektívnej odvahe ukrajinského ľudu a ich lídrov a nezlomnosti americkej a európskej podpory vo forme zbraní, peňazí, výcviku, spravodajských informácií či prijatia miliónov utečencov. Je to tiež ohromujúca obžaloba ruskej armády.

Keď Putin uvažuje o vojne, ktorú rozpútal a ktorá nevyšla podľa plánu, čelí ťažkým rozhodnutiam. Rozhodnutie o invázii nebolo z jeho hľadiska iracionálne najmä s ohľadom na predpoklad, že Ukrajina nebude pre jeho armádu rovnocenným súperom, že Európa (najmä Nemecko) je príliš závislá od ruského plynu na to, aby sa mu postavila, a že Spojené štáty americké sú po 6. januári a po Afganistane príliš rozdelené a zahľadené do seba, než aby pomohli brániť Ukrajinu. Keďže sa všetky tieto predpoklady ukázali ako nesprávne, Putinov predpoklad, že výhody invázie prevýšia náklady, sa stal receptom na katastrofu.

Putin zisťuje, že hrá o čas. Keďže nedokáže poraziť ukrajinskú armádu, útočí na ekonomické a civilné ciele v nádeji, že zlomí vôľu Ukrajincov. Môže sa tiež domnievať, že napriek tomu, čo hovoria západní lídri, je len otázkou času, kedy európske vlády spolu s USA prehodnotia náklady na podporu Ukrajiny.

Dva spôsoby konca vojny

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vladimir Putin

Vojna na Ukrajine

Komentáre

Teraz najčítanejšie