Denník N

Karas navrhuje väzenie pre riaditeľov nemocníc, ktorí nemajú dosť lekárov či sestier

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

AKTUALIZOVANÉ 9.3.: 10:01. Nové tresty pre vedenie nemocníc si vyrokovali lekárske odbory vlani, keď dosiahli aj zvyšovanie platov.

Ak bude v nemocnici viac ako 90 dní nedostatok lekárov, sestier či pôrodných asistentiek, môže to dostať vedenie danej nemocnice až do väzenia. Ak by to spôsobilo smrť viacerých ľudí, mohlo by to znamenať dokonca až 15 rokov za mrežami.

Ministerstvo spravodlivosti predložilo do medzirezortného pripomienkového konania novelu Trestného zákona, ktorá má zaviesť nový trestný čin – ohrozenie poskytovania zdravotnej starostlivosti.

Trestnoprávnu zodpovednosť požadovalo Lekárske odborové združenie, keď si vlani vybojovalo aj vyššie platy, a je súčasťou memoranda, ktoré sa vláda zaviazala splniť. Odborári zákon obhajujú ako ochranu pacientov.

Advokát a lekár Peter Kováč tvrdí, že takto postavený zákon je nevykonateľný. „Neviem si predstaviť vesmír, v ktorom by takáto sprostosť mohla byť súčasťou Trestného zákona,“ tvrdí. Nepozná ani krajinu, kde by podobný trestný čin existoval.

Poverený minister spravodlivosti Viliam Karas predkladá návrh

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hegerova vláda

Viliam Karas

Zdravotníctvo

Slovensko

Teraz najčítanejšie