Denník N

Odhalil podvody lekára, ktorý oklamal svet. Správanie časopisu bolo trestuhodné, bránili mi vyšetrovať, vraví novinár

Podvodnú štúdiu Andrewa Wakefielda stiahol časopis Lancet až po 12 rokoch. Reprofoto – Lancet
Podvodnú štúdiu Andrewa Wakefielda stiahol časopis Lancet až po 12 rokoch. Reprofoto – Lancet
  • Denník N oslovil novinára Briana Deera, ktorý odhalil, že štúdia z Lancetu (má výročie, vyšla pred 25 rokmi), ktorá spájala MMR vakcínu s autizmom, je podvod.
  • Ako britský novinár postupoval pri investigatíve a čo zistil? Deer nám povedal, že má pochybnosti o kontrolných mechanizmoch vo vede, ak „novinový reportér našiel pravdu, ktorú nenašla lekárska a vedecká komunita“. 
  • Aké škody napáchal podvodný výskum na verejnom zdraví a ako komunikovať s tými, ktorí majú pochybnosti o očkovaní?

V čase, keď bolo očkovanie proti osýpkam v Británii na rekordne nízkych hodnotách, dostal novinár Brian Deer zadanie, ktoré mu zmenilo život.

V roku 2003 ho editor zo Sunday Times požiadal, aby sa bližšie pozrel na štúdiu, podľa ktorej existuje spojenie medzi očkovaním MMR vakcínami a autizmom.

Od jej vydania v časopise Lancet uplynulo pred pár dňami okrúhlych 25 rokov.

Tesne po vydaní štúdie sa ozvali skeptické hlasy, že sa do nej zaradilo iba 12 detí, výskum neobsahoval kontrolnú skupinu a opieral sa len o osobné názory rodičov, ktorí spomínali na rozvoj zdravotných ťažkostí detí. No išlo len o „kozmetickú“ kritiku.

MMR vakcínou sa očkuje proti osýpkam, mumpsu a ružienke.

Bol to až novinár Brian Deer, ktorý jednoznačne dokázal, že štúdia britského lekára Andrewa Wakefielda a jeho tímu je podvod. „Nikto iný toto zistenie neurobil ani sa na jeho odhalení nepodieľal,“ skritizoval Deer pre Denník N vedeckú komunitu. „Je to jedna z najpozoruhodnejších čŕt tejto aféry,“ dodal.

Doktor, ktorý oklamal svet

Investigatívnou prácou, najmä rozhovormi s rodičmi detí zaradenými do výskumu a neskôr aj s využitím dokumentov, ktoré o prípade sprístupnila britská lekárska komora (General Medical Council), novinár najprv zistil, že Wakefield sa dopustil neetického správania a bol v konflikte záujmov.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Človek

Prírodné vedy

Veda, Zdravie

Teraz najčítanejšie