Denník N

Nie je to zlomené, daj si aspirín. Ako sa Cruijff stal symbolom revolúcie (reportáž z futbalu v Holandsku)

Ajax je dodnes úzko spätý s kultom Johana Cruijffa. Foto N - Lukáš Vráblik
Ajax je dodnes úzko spätý s kultom Johana Cruijffa. Foto N – Lukáš Vráblik

V modernom futbale sa hovorí čoraz viac o tom, ako skvelé individuality brzdia futbalové tímy. Tréneri vo veľkokluboch im musia prispôsobovať herný systém, aby z nich získali maximum a zároveň vytvorili priestor aj pre ich ďalších kvalitných spoluhráčov.

Keď som sa však v auguste 2015 v Trnave bývalého holandského futbalistu Thea van Duivenbodeho, ľavého obrancu slávneho Ajaxu Amsterdam z prelomu 60. a 70. rokov, spýtal, ako sa Ajax zmenil z priemerného holandského klubu na jeden z najlepších na svete, mal jednoduchú odpoveď: „Johan Cruijff.“

Cruijff, kreatívny tvorca hry s obrovskou hernou inteligenciou, bol komplikovanou osobnosťou, ale navždy zmenil smerovanie svetového futbalu. V Ajaxe sa stal vodcom tímu, ktorý sa presadil vďaka tzv. „totaalvoetbal“, totálnemu futbalu, a neskôr ako tréner vytvoril v Barcelone systém, z ktorého klub ťaží dodnes.

Cruijff je jednou z najvplyvnejších postáv v histórii futbalu – jeho vplyv je dnes najviac cítiť práve v Amsterdame.

Keď vojdete do VIP lóže na štadióne Ajaxu s názvom Johan Cruijff ArenA, na jednej stene uvidíte veľkú fotografiu Cruijffa v ikonickom červeno-bielom drese počas akcie s loptou pri nohe a na druhej je otočený chrbtom, na ktorom má svoje slávne číslo 14, ako dáva pokyny svojim spoluhráčom.

Cruijff bol nielen nebezpečným v ofenzíve, ale dirigoval aj všetkých naokolo: napríklad viedol „pressing“ (napádanie súperovej rozohrávky), hernú činnosť, ktorú Ajax síce celkom nevymyslel, ale zdokonalil a preslávil ju.

Podobné je to, keď sa prechádzate po jednotlivých poschodiach štadióna. Na stenách nájdete slávne fotografie: napríklad z dresu vyzlečeného stopéra Jaapa Stama, ktorý je sklamaný, lebo Ajax vypadol v predkole Ligy majstrov so Slaviou Praha.

Zaujímavý je aj záber skupiny hráčov Ajaxu vrátane Cruijffa, ktorí počas tréningu spolu prenášajú bránu. Alebo aj zarámovaná fotografia trénera Louisa van Gaala, ako po víťazstve 5:0 v derby nad Feyenoordom objíma mladého záložníka Edgara Davidsa.

Jaap Stam po prehre so Slaviou Praha v roku 2007. Foto N – Lukáš Vráblik

Počas prechádzky cez Johan Cruijff ArenA sa zdá, že Ajax môže byť pokojne synonymom pre históriu, tradíciu a extratriedu.

Ľudia nás poznali

Ajax je najslávnejším klubom v Holandsku. Ligu vyhral 36-krát, domáci pohár 20-krát a Európsky pohár majstrov (EPM)/Ligu majstrov štyri razy (1971, 1972, 1973 a 1995). Nikdy však nešlo len o futbal: Ajax je aj kultúrnou inštitúciou.

Technický a kombinačný futbal Ajaxu v 70. rokoch sa hodil k atmosfére v meste, ktoré je dodnes známe slobodou. Vplyv Cruijffovho Ajaxu na futbal sa často prirovnáva k revolúcii

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Futbal

Ofsajd

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie