Denník N

Žilinkov podriadený vymenil prokurátora z prípadu cintorína v Ladomirovej

Vojnový cintorín v Ladomirovej pri Svidníku a generálny prokurátor Maroš Žilinka. Foto -www.ladomirova.sk, N/Tomáš Benedikovič
Vojnový cintorín v Ladomirovej pri Svidníku a generálny prokurátor Maroš Žilinka. Foto -www.ladomirova.sk, N/Tomáš Benedikovič

Hoci nejde o žiadnu náročnú kauzu na dokazovanie, prípad vojenského cintorína vo východoslovenskej obci Ladomirová nie je ani po pol roku uzavretý.

Odkedy policajný vyšetrovateľ nezistil hanobenie hrobov vojakov padlých počas prvej svetovej vojny, ako to naznačoval generálny prokurátor Maroš Žilinka, prípad dali novému prokurátorovi. Stále vedú trestné stíhanie pre podozrenie, o akom najvyšší šéf prokuratúry od začiatku hovoril.

Pre cintorín vlani čelil generálny prokurátor kritike za šírenie ruského hoaxu, čo on odmietal.

Policajt v decembri navrhol prípad riešiť iba ako priestupok, lebo nezistil nič trestné. Keďže s tým nesúhlasila Okresná prokuratúra vo Svidníku, ktorá je Žilinkovi podriadená, vyšetrovanie muselo pokračovať a trvá dodnes. No z prípadu ju už odstavili.

Kauzu vojenského cintorína sprevádzali veľké emócie po tom, ako o dianí v obci pri Svidníku v septembri informovala ruská ambasáda, čoho sa chytil Žilinka a žiadal prešetrenie situácie. Ešte v októbri trval na tom, že to bolo jeho „psou povinnosťou“.

„Buď mám vlčiu tmu ja, alebo tí, ktorí tvrdia, že tam k ničomu nedošlo,“ vyhlasoval Žilinka 17. októbra počas svojho tlačového vyhlásenia, na ktoré si priniesol aj obrázky cintorína. To už boli známe vyhlásenia polície, ale aj ministerstiev obrany a zahraničných vecí o ruskom hoaxe.

Po tom, ako polícia prišla so zistením, že vyšetrovanie trestný čin neodhalilo, a chcela prípad ukončiť v rámci priestupkového konania, zasahovala Krajská prokuratúra v Prešove.

Polícia v septembri na Facebooku tvrdila, že ruská ambasáda zneužila tému starostlivosti o hroby na propagandistické účely. Foto – FB Hoaxy a podvody – Polícia SR

Meno prokurátora je tajné

Žilinkov podriadený

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hoaxy a propaganda

Maroš Žilinka

Vojna na Ukrajine

Slovensko

Teraz najčítanejšie