Denník N

Lovte viac vlkov, lebo vám to zakážu, vyzýva funkcionár z komory poľovníkov

Vlk v zajatí. Foto N - Tomáš Benedikovič
Vlk v zajatí. Foto N – Tomáš Benedikovič

Poľovníci veria v kvalitný cieľavedomý manažment vlkov. Nie vlk, ale lov vlka je podľa nich ohrozený.

Zopár výkričníkov a priateľské dohováranie, vysvetľovanie, no aj varovanie, že ak sa neposnažia, nebudú môcť strieľať. Slovenská poľovnícka komora zverejnila emotívnu výzvu pre poľovníkov, aby viac lovili vlky, ale držali sa nových, prísnejších pravidiel.

Plnenie kvóty je neadekvátne početnosti populácie! burcuje šéf kancelárie poľovníckej komory Imrich Šuba svojich kolegov.

Poľovníci, ochranári a poľnohospodári sa pre túto sezónu dohodli, že štát umožní uloviť 90 jedincov. Do piatka minulého týždňa ich však takmer za dva mesiace lovu odstrelili 15 a sezóna sa končí 15. januára. Poľovnícke združenie sa obáva, že kvótu nenaplnia.

Nie vlk, ale lov vlka v ohrození

Slovník poľovníkov je zvláštny. Šuba píše o manažmentovom pláne, obhospodarovaní tejto šelmy. V zásade Šuba poľovníkov presviedča, že ak tento rok naplnia kvótu 90 vlkov, môžu byť podmienky pre ďalšie sezóny miernejšie. Ak nie, opak môže byť pravdou a lov vlka môže byť ohrozený! varuje šéf kancelárie poľovníckej komory.

Kvalitný manažment umožňuje lov vlka aj v budúcnosti, píše Šuba s tým, že prísnejšie podmienky sú len dočasné. Vymoženosť loviť vlka dnes a v európskom priestore si treba vážiť a tak sa k danej veci postaviť.

Aj táto výzva podľa ochranára a dokumentaristu Erika Baláža ukazuje, že poľovníci nie sú schopní podľa prísnejších pravidiel uloviť stanovený a vylobovaný počet vlkov.

Je vidieť, že pravdepodobne v minulosti kvótu až tak veľmi nedodržiavali. Ak poľovník odstrelil vlka dva mesiace pred povoleným obdobím, jednoducho úlovok nahlásil neskôr, hovorí Baláž, autor filmu Vlčie hory.

Koľko je teda vlkov

Nové pravidlá hovoria, že poľovník musí k telu odstreleného vlka v lese zavolať pracovníka Štátnej ochrany prírody. Výrazne väčšie je aj územie, kde je lov úplne zakázaný, zväčšilo sa aj o polovicu. Podmienky lovu sa podľa Baláža sprísnili len mierne, výrazne sa sprísnila kontrola tohto lovu.

Je potrebné si uvedomiť, že ak sa kvóta lovu vlka v danej poľovníckej sezóne nenaplní, stane sa pádnym argumentom o početnosti vlčej populácie na Slovensku, varuje tiež poľovník.

S ochranármi sa dlhodobo sporia, koľko vlkov u nás žije. Podľa poľovníkov ich je priveľa, aj tisíce, a treba ich regulovať. Ochranári zasa hovoria, že na Slovensku žije možno tristo vlkov a treba ich, naopak, chrániť.

Veď priznali pytliactvo, a že nevedia loviť

Zástupca komory poľovníkov vo výzve tiež priznáva, že podmienky sprísňovali kvôli podozreniam nelegálneho lovu tejto šelmy a následnej legalizácie.

Prišlo mi to ako nepriame priznanie toho, že poľovníci vlkov loviť nevedia, hovorí Erik Baláž. Zároveň to podľa neho ukazuje na to, že vlky nie sú premnožené a že ich nie je toľko, ako tvrdia poľovníci.

To, že poľovníci nateraz uvádzajú pätnásť ulovených vlkov, treba podľa ochranárov brať s rezervou. Veľmi veľa poľovačiek sa koná v predvianočnom období a medzi sviatkami, veľa poľovníkov sa pohybuje v lesoch. Pravdepodobne do konca roka bude tento počet omnoho vyšší, ale určite menej ako pred sprísnením, hovorí Baláž.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie