Denník N

Pre syndróm vyhorenia odstupujú premiérky aj poslanci. Experti radia, ako ho rozpoznať a predchádzať mu

Novozélandská premiérka Jacinda Ardernová. Foto - TASR/AP
Novozélandská premiérka Jacinda Ardernová. Foto – TASR/AP

Pocity vyčerpania, z ktorých sa „nedá len tak vyspať“, sú jednými z varovných signálov syndrómu vyhorenia.

Počas televízneho rozhovoru v apríli 2021 dostala dánska poslankyňa Brigitte Klintskov Jerkel závrat. O tri dni neskôr sa jej príznaky vrátili. Lekári zistili, že konzervatívna poslankyňa prekonala infarkt, a ako jednoznačnú príčinu označili stres a vyčerpanie z práce.

Klintskov Jerkel nebola jediná. Dánsku vládu známu aj pod ľudovým a seriálovým názvom Borgen spájajú už aj zahraničné médiá s epidémiou stresu. Prieskum magazínu A4 Aktuelt z roku 2021 ukázal, že nadmerným stresom spojeným s vážnymi následkami podľa vlastných tvrdení trpí až 40 percent dánskych poslankýň a poslancov.

V marci 2022 prišiel poslanec Jacob Mark takmer úplne o zrak. 70 percent zraku v pravom oku stratila aj bývalá poslankyňa Özlem Cekic. U všetkých lekári označili ako hlavný faktor stres.

Najčerstvejšie sa svojim problémom rozhodol čeliť minister obrany Jakob Ellemann-Jensen. Popredný 49-ročný politik sa do funkcie dostal aj po jesenných predčasných voľbách. Len mesiac od opätovného nástupu si však potreboval dať pauzu.

Už počas roka 2022 ho pre vyčerpanie museli hospitalizovať. Dúfal, že prestávka od práce mu pomôže, no začiatkom roka oznámil, že pre syndróm vyhorenia nie je schopný návratu.

„Bol som intenzívne zaneprázdnený veľmi dlhý čas. Teraz mi moje telo vysiela signály, že je čas na prestávku, ak nechcem, aby sa veci začali uberať zlým smerom,“ ozrejmil svoj dôvod odchodu.

Dodal, že keď jeho zdravie nie je v poriadku, nemôže byť otcom, poslancom ani ministrom obrany.

Dánsky minister obrany Jakob Ellemann-Jensen. Foto – Facebook Jakob Ellemann-Jensen

Ešte jeden rozhovor, ešte jeden návrh zákona

K podobnému záveru dospela po letnej dovolenke aj novozélandská premiérka Jacinda Ardern, ktorá zdôraznila, že aj politici sú len ľudia. „Vzdávame sa všetkého možného na taký dlhý čas, aký môžeme. Vždy sa však náš čas naplní. A pre mňa sa teraz naplnil,“ povedala.

Ardern síce nehovorila o vyhorení otvorene, ale podľa rešpektovaného psychológa Caryho Coopera bolo zrejmé, že narážala práve naň. Odborník zároveň vyzdvihol, že o tejto téme hovorila taká vplyvná osoba, čo môže povzbudiť k riešeniu psychických problémov mnohých „bežných“ ľudí.

Verejne ju podporila napríklad aj belgická ministerka zahraničných vecí Hadja Lahbib, podľa ktorej si podobné rozhodnutie vyžaduje odvahu a múdrosť.

Príbehy všetkých politikov, ktorí sa rozhodli hovoriť o vyhorení, sú podľa Le Monde v niečom rovnaké. Najprv odmietajú vidieť príznaky, následne sú odhodlaní pokračovať, akoby sa nič nestalo, až kým úplne nevyhoria.

„Vždy je tu ešte jeden rozhovor, ktorý treba poskytnúť, ešte jeden návrh zákona, ktorý treba pripraviť pre ministra, rokovania, konzultácie, zasadnutia výborov. A je to tu znova,“ povedala poslankyňa Klintskov Jerkel, ktorá prekonala infarkt počas televízneho vysielania. Sama priznala, že „ignorovala všetky varovné signály“.

Jacinda Ardernová so svojím partnerom po ohlásení rezignácie. Foto – TASR/AP

Podľa psychológa Karola Kováča z Inštitútu stresu sú práve pocity vyčerpania, z ktorých sa „nedá len tak vyspať“, jednými z varovných signálov syndrómu vyhorenia.

Ďalej sa podľa neho ukazujú problémy so

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Duševné zdravie

Vzťahy

Svet, Zdravie

Teraz najčítanejšie