Denník N

Kadyrov má údajne zdravotné problémy. Jeho odchod by mohol vyvolať napätie v celom Rusku

Kadyrov u Putina. Foto - kremlin.ru
Kadyrov u Putina. Foto – kremlin.ru

Keď Rusko vlani zaútočilo na Ukrajinu, jedným z najviditeľnejších obhajcov invázie bol čečenský líder Ramzan Kadyrov. Okrem iného hovoril o nekonečnej vernosti prezidentovi Vladimirovi Putinovi, za ktorého bol podľa vlastných slov aj pripravený položiť život.

O to väčším prekvapením bolo, že sa koncom februára nezúčastnil na Putinovom dlhoočakávanom prejave o stave republiky v ruskom parlamente. Ešte viac to zintenzívnilo špekulácie, že je vážne chorý.

Podľa čečenských opozičných lídrov má výrazné problémy s obličkami. Exilový ruský podnikateľ Leonid Nevzlin tvrdí, že na Kaukaz ho medzičasom prišiel liečiť popredný lekár zo Spojených arabských emirátov, keďže nedôveruje domácemu zdravotníctvu. Objavili sa aj správy, že Kadyrova niekto otrávil.

Dianie v Čečensku púta mimoriadne veľkú pozornosť. Už mesiace sa diskutuje aj o tom, či by sa v nasledujúcom období nemohlo odčleniť a naštartovať rozpad celého Ruska.

Stretnutie s Putinom a potom v tichosti svadba

Analytik Pavel Havlíček zdôrazňuje, že správy o Kadyrovovom zdravotnom stave sú nateraz len špekuláciami. Zároveň ich však berie vážne „minimálne do tej miery, že naznačujú, že nejaké operácie naozaj prebiehajú“.

Rozoznať dôveryhodné zdroje z Čečenska je v súčasnosti podľa neho mimoriadne náročné. Za kľúčové však považuje

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Svet

Teraz najčítanejšie