Denník N

Z uneseného ukrajinského dieťaťa ľahko urobia ruské. Také už nikdy nenájdeme, vraví bývalý ombudsman

Mykola Kuleba. Foto – Deník N/Gabriel Kuchta
Mykola Kuleba. Foto – Deník N/Gabriel Kuchta

Deti z ukrajinských detských domovov, ktoré sa ocitli v Rusku, majú veľmi malú šancu na návrat do pôvodnej vlasti. Tie malé sa možno ani nikdy nedozvedia, že sa narodili ako Ukrajinci.

Nádej ešte majú tie, ktoré majú rodičov. Vojna ich síce rozdelila a deti sa ocitli na nepriateľskom území, ale stále ich aspoň niekto hľadá.

Keď Ukrajinci oslobodili územia okupované ruskou armádou, začali sa nadácii Save Ukraine (Zachráňte Ukrajinu) hlásiť ženy, ktorých deti sa z rôznych dôvodov ocitli v Rusku alebo na stále okupovanom teritóriu. Nadácia rozbehla záchranné misie. Do 25. februára 2023 pomohla k návratu na Ukrajinu 120 deťom z okupovaných území a 30 z Ruskej federácie.

Na čele organizácie Save Ukraine je bývalý ukrajinský detský ombudsman Mykola Kuleba.

Ako vyhľadávate deti, ktoré odviezli do Ruska?

Naša organizácia evakuuje najmä deti z nebezpečných oblastí. No po tom, čo sa ukrajinskej armáde podarilo oslobodiť veľkú časť okupovaného územia, začali sa na nás obracať rodičia s prosbou o pomoc. Stratili svoje deti. A vedeli, že sú niekde na území Ruska. Bolo ich stále viac.

Môžete spresniť počet rodín, ktorým chýba dieťa, pretože ho niekto odviezol do Ruska?

Stovky. Skôr tisíce.

Ukrajinská vláda hovorí o viac ako 16-tisíc deťoch, ktoré v Rusku hľadajú rodičia alebo príbuzní. Zahŕňa toto číslo aj siroty odvezené z ukrajinských detských domovov?

Áno. Ale aj deti, ktoré rodičov majú, no napriek tomu sa ocitli v Rusku a teraz ich rodiny chcú dostať späť. Je to celé oveľa zložitejšie, než sa dá povedať rečou čísel.

Poviem vám čerstvý prípad, ktorý riešime. Mama s dieťaťom utiekla pred vojnou do Ruska. Dôvody nebudem rozoberať. Nedávno však zomrela. Dieťa zostáva v Rusku. No jeho otec je na Ukrajine. Rusi mu ho vydať nechcú. Hovoria, nech si po dieťa osobne príde. Ale on, ako muž a Ukrajinec, sotva pôjde do Ruska. Takže pat.

To je skôr ojedinelý prípad, nie?

Takých „ojedinelých“ je veľmi veľa. Napríklad máme

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rozhovory

Vojna na Ukrajine

Svet

Teraz najčítanejšie