Denník N

Miroslav Beblavý: Stredopraví politici debatami o vládnutí s Hlasom nepomáhajú sebe, ale Pellegrinimu. A možno Ficovi

Miroslav Beblavý. Foto N - Vladimír Šimíček
Miroslav Beblavý. Foto N – Vladimír Šimíček

Voľby budú o istotách a revanši, v tom budú najlepší Peter Pellegrini a Robert Fico, predpovedá bývalý politik, dnes konzultant a vysokoškolský pedagóg Miroslav Beblavý. Za istých okolností môže byť víťazom volieb aj Progresívne Slovensko, myslí si.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Miroslav Beblavý (46) začínal v politike v roku 2002 ako štátny tajomník na ministerstve práce. Bol poslancom za SDKÚ, neskôr zakladal Sieť aj stranu Spolu, ktorá sa práve premenovala na stranu Demokrati.

Z politiky odišiel po neúspešných voľbách v roku 2020, dnes okrem iného vedie investičný fond CB Espri Impact One. V rozhovore hovorí:

  • ako sa pozerá na osud strany, ktorú v roku 2017 zakladal,
  • prečo by dnes zrejme volil Progresívne Slovensko,
  • v čom sú výhody a nevýhody Eduarda Hegera a Mikuláša Dzurindu,
  • či by stredopraví politici mali vylučovať Pellegriniho,
  • aj aké témy by mali prozápadné strany v kampani otvárať.

Napadlo by vám, keď ste v roku 2017 zakladali stranu Spolu, že sa raz stane premiérskou?

Takto som to neriešil. Ale ak by mi niekto povedal, že sa v súboji o túto stranu po mojom odchode stretnú bývalý premiér a aktuálny premiér, tak by som si myslel, že si asi robí žarty.

Na vysvetlenie, vaša bývalá strana Spolu, už raz medzičasom premenovaná na Modrú koalíciu, sa stala platformou pre stranu Demokrati, ktorej predsedom je Eduard Heger. Aký ste mali dojem z ich prvej tlačovej konferencie?

Nevidel som ju, takže neviem hovoriť o dojme. Ale celkovo, a nepoviem nič objavné, či už takto užšie poňatí Demokrati, alebo aj širšia demokratická politická reprezentácia, smeruje k dosť smutnému výsledku. Bez ohľadu na jednu konkrétnu tlačovku.

Video: Miroslav Beblavý: Vyhrať voľby môže teoreticky aj PS-ko
autori: Eva Štefanková, Dušan Mikušovič

Premýšľali ste nad tým, akú šancu môže mať strana, ktorú vedie súčasný premiér Eduard Heger – v podobe, v akej ju predstavil?

Je veľmi ťažké predvídať, čo sa stane, najmä v súčasnej situácii. Dnes máme možno najväčší počet strán v histórii, ktoré budú bojovať o prežitie či o 5-percentnú hranicu. SaS, táto nová strana, KDH, OĽaNO…

…teoreticky aj Aliancia a aj skúsenosť Progresívneho Slovenska nám vraví, že spadnúť sa dá aj z pomerne vysokých preferencií.

Áno, ale myslím si, že ich dno je nad piatimi percentami. Tak či tak, je tu štyri až päť strán na demokratickom konci spektra, pre ktoré je to päťdesiat na päťdesiat. To ma ako občana najviac znepokojuje – voľby budú čistá lotéria.

Možno aj preto počúvame o spájaní strán, ale nie je to v skutočnosti len tak, že iba vzniká ďalšia strana a spájanie sa nekoná? KDH, SaS aj PS chcú ísť do volieb samostatne.

Platí, čo ste povedali, spájanie sa nekoná. Ale teoreticky ešte môže prísť. Eduard Heger sa ešte môže dohodnúť s KDH na konzervatívnejšom spojení, teoreticky sa môže SaS dohodnúť s Progresívnym Slovenskom na liberálnejšom. Ak sa niečo také stane, potom by som hovoril o spájaní, lebo by sa spájali relevantné sily s cieľom uniknúť 5-percentnej hranici. Navyše by to bolo ideologicky čitateľné pre voliča.

Akou cestou by ste sa vybrali na mieste Miroslava Kollára, teda predsedu strany Spolu, ktorú ste zakladali? Spolupráca s Eduardom Hegerom či skôr s Mikulášom Dzurindom?

Keďže nie som v politike, nemusím nič také riešiť. Ale ja by som sa ani len nevydal na cestu Miroslava Kollára, ktorou išiel ešte v čase, keď kandidoval na predsedu Spolu (proti Jurajovi Hipšovi – pozn. red.). V tej chvíli už bolo jasné, že Spolu nemá šancu na zmŕtvychvstanie ako samostatná politická strana. Zároveň tam bola – podľa mňa dobrá – ponuka od Progresívneho Slovenska na spojenie.

Ak malo mať Spolu nejakú budúcnosť, malo sa spojiť

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Demokrati

Eduard Heger

Hegerova vláda

Progresívne Slovensko

Rozhovory

V redakcii

  • Rozhovory o politických a spoločenských témach V redakcii vedú každý pracovný deň redaktori Denníka N Monika Tódová, Dušan Mikušovič, Veronika Folentová a ďalší
  • V sobotu vychádza špeciálne vydanie, kde udalosti týždňa s Monikou Tódovou preberajú vybraní členovia redakcie Denníka N
  • Nové vydania publikujeme každý deň okrem nedele ako 1) článok, ako 2) podcast na webe, v aplikácii Denník N a kdekoľvek počúvate podcasty a 3) ako video na kanáli Denníka N na youtube.com
  • Ak chcete podporiť autorky a autorov relácie V redakcii Denníka N, objednajte si naše predplatné.

Voľby 2023

Slovensko

Teraz najčítanejšie