Denník N

Mediabriefing logoMediaBrífing: Stále viac vlád chce blokovať TikTok, Slovensko sa zatiaľ nepridá

Dobrý deň, v dnešnom MediaBrífingu nájdete:

  • už aj Česko považuje TikTok za bezpečnostnú hrozbu;
  • Smer žaluje novinárov, lebo chce vylepšiť politickú kultúru;
  • televízia Fox News klame divákom a čelí miliardovej žalobe
  • a ďalšie správy o médiách, internete a umelej inteligencii.
Foto – TASR/AP

Česko považuje čínsku aplikáciu TikTok za bezpečnostnú hrozbu. Národný úrad pre kybernetickú a informačnú bezpečnosť (NÚKIB) vydal varovanie pred jej inštaláciou do zariadení, ktoré majú prístup k dôležitým štátnym systémom. Používanie sociálnej siete by mala zvážiť aj široká verejnosť.

„Množstvo dát a spôsob, akým sú zbierané, môže slúžiť na zacielenie kybernetických útokov na konkrétne osoby a tým zvýšiť riziko ich úspechu. Súčasne je možné tieto dáta zneužiť na vydieranie záujmových osôb a narušiť tak bezpečnostné alebo strategické záujmy Českej republiky,“ napísal NÚKIB.

Úrad vyhodnotil hrozbu na úrovni „vysoká“, teda ako pravdepodobnú až veľmi pravdepodobnú.

Svoj účet na platforme už zrušila česká vláda, v armáde je TikTok zakázaný už dlhšie pre obavy zo špionáže.

Viac informácií: Používanie TikToku na služobných zariadeniach už svojim zamestnancom zakázala aj Európska komisia a Európsky parlament, podobný krok urobil aj Washington, viaceré štáty USA, Kanada či dánske ministerstvo obrany.

Slovensko sa zatiaľ k zákazom zrejme nepridá. „Národný bezpečnostný úrad sa venoval TikToku vo forme odporúčania v pomerne rozsiahlom článku ešte v lete roku 2020, čiže takmer tri roky predtým, ako túto tému otvorili bez bližšieho vysvetlenia európske inštitúcie a český NÚKIB,“ uviedol hovorca NBÚ Peter Habara.

NBÚ v roku 2020 napríklad odporúčal, aby ľudia používali TikTok na inom zariadení ako na tom, ktoré používajú na bežné aktivity. Úradníkom neodporúčal inštalovať čínsku aplikáciu na zariadenia s prístupom napríklad k služobným emailom.

Ministerstvo obrany uviedlo, že služobné zariadenia zamestnancov rezortu podliehajú prísnym bezpečnostným požiadavkám. „Aplikácie, ktoré neslúžia na služobnú činnosť, nie je povolené inštalovať na služobných zariadeniach,“ uviedla hovorkyňa Martina Kovaľ Kakaščíková.

Zatiaľ však všetko nasvedčuje tomu, že pokiaľ sa neobjavia silné dôkazy o nelegálnych aktivitách TikToku, ďalšie prísnejšie kroky voči čínskej aplikácii sa u nás nechystajú.

Treba dodať, že podobný postoj majú aj mnohé iné štáty. K vlne zákazov sa nepridala napríklad ani Veľká Británia. „Nemáme žiadne dôkazy, ktoré by naznačovali, že je potrebné ľuďom zakázať používať TikTok. To by bol krok, ktorý by si vyžadoval značné dôkazy, aby to bolo možné urobiť,“ povedala Michelle Donelan, britská štátna tajomníčka pre vedu, inovácie a technológie.

Aké problémy vidí Česko: TikTok podľa NÚKIB zbiera „excesívne množstvo používateľských dát“.

  • Zbiera informácie o ďalších spustených aplikáciách a kontroluje polohu zariadenia.
  • Aplikácia má prístup ku kontaktom a obsahu kalendára.
  • Vynucuje si aj používanie natívneho internetového prehliadača, čo vraj umožňuje sledovať všetku aktivitu používateľa vrátane toho, aké klávesy stláča – môže teda vedieť aj to, čo človek v prehliadači píše.

Avšak podľa niektorých nedávnych analýz sa TikTok svojím fungovaním zásadne nelíši od konkurencie na trhu sociálnych sietí.

Rozdielom je, že čínske zákony nútia tamojšie firmy spolupracovať s úradmi a tajnými službami, ak si od nich vyžiadajú nejaké dáta.

Reakcia: TikTok obvinenia odmieta a v snahe zmierniť politický tlak ohlásil tento týždeň ďalšie novinky. Vyššiu ochranu dát Európanov chce zabezpečiť aj tým, že budú všetky uložené v dátových centrách v Írsku a Nórsku, ročné investície na to sa môžu vyšplhať na 1,2 miliardy eur.

Stojí za pozornosť: Biely dom podporil návrh zákona, ktorý by umožnil úplne zakázať TikTok v USA. Návrh predkladajú demokratickí aj republikánski zákonodarcovia.


Smer žaluje novinárov, lebo chce vylepšiť politickú kultúru

Igor Melicher, Erik Kaliňák a Juraj Gedra zo Smeru.

Mladší spolustraníci Roberta Fica a Ľuboša Blahu povedali, že chcú kultivovať verejnú diskusiu a chrániť demokraciu, preto podali trestné oznámenia na politických komentátorov Mariána Leška, Tomáša Hudáka a Michala Havrana. Dôvodom sú ich kritické vyjadrenia na adresu Smeru.

Spolustraníci Fica a Blahu povedali, že títo komentátori „spoločnosť spolarizovali a rozoštvali“.

Spolustraníci Fica a Blahu povedali, že sú „pripravení vylepšiť politickú kultúru“.

Spolustraníci Fica a Blahu povedali, že trestné oznámenia nie sú útokom na médiá, ale „vecná kritika“ a „nastavené zrkadlo“.

Bolo by urážkou čitateľa vysvetľovať, prečo je to celé smiešne.

Viac informácií: Smer podáva trestné oznámenie pre

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Médiá

Mediabriefing logoMediaBrífing

TikTok

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie