Denník N

Umelkyňa Èv van Hettmer: Už máme silu zmeniť systém, ktorý je zlý

Èv van Hettmer. Foto - Thomas Schmidt
Èv van Hettmer. Foto – Thomas Schmidt

Ako prvá v roku 2018 verejne otvorila tému šikany a psychického násilia v prostredí Vysokej školy výtvarných umení. „Som spokojná, že sme nalomili systém, na danú vec však hľadím veľmi triezvo s nohami na zemi,“ vraví van Hettmer.

Èv van Hettmer začala študovať na Vysokej škole výtvarných umení v roku 2007, magisterský titul získala na Akadémii umenia vo Viedni, dnes žije v Hamburgu.

Tento týždeň rektorka VŠVU po ročnom preverovaní na pôde školy uznala, že zo strany Ivana Csudaia dochádzalo k psychickému násiliu, ponižovaniu, zosmiešňovaniu a šikane. Ospravedlnila sa všetkým bývalým študentkám, študentom aj kolegom, obetiam jeho správania.

Umelkyňa Èv van Hettmer v rozhovore hovorí:

  • ako sa dozvedela o ospravedlnení,
  • prečo sa počas minulého roka nezúčastňovala vypočúvania etickou radou školy,
  • prečo vlani vrátila svoj diplom VŠVU,
  • čo pre ňu gesto školy znamená.

Ivana Šáteková a Katarína Sido, s ktorými ste pred rokom hovorili o tom, ako sa k vám profesor Ivan Csudai správal, boli v stredu u rektorky školy, ktorá im ešte pred zverejnením osobne prečítala list s ospravedlnením. Vy ste tam chýbali. Ako ste sa o ospravedlnení dozvedeli?

V stredu poobede mi telefonovala kamarátka, aby som sa vyjadrila k ospravedlneniu. Bola som prekvapená, lebo som nevedela, o čom hovorí. Telefón som je totiž zdvihla v mojom byte v Hamburgu. Kamarátka mi musela vysvetliť, čo sa deje. Od školy som nedostala ako obeť žiadne písomné vyrozumenie či ospravedlnenie alebo pozvánku na rektorát ako Katka a Ivana. Ospravedlnenie obeti má byť bezpodmienečne adresné a ja som žiadnu obálku do rúk nedostala.

Takéto konanie VŠVU vo mne opäť vyvoláva otázniky – ako opakovane v minulosti. Inštitúciu som už v minulosti považovala za zvláštne fungujúci aparát. Považovali by ste ako obeť za normálne, že sa o ospravedlnení dozviete telefonicky od tretej osoby a inštitúcia, akou je VŠVU, všade tvrdí, že sa mi ospravedlnili? Považujete to za dostatočné ospravedlnenie? Toto má byť štandard, ako sa správať k ľuďom a obetiam? Toto je profesionálne? My sa tu rozprávame o štátnej vysokej škole, nie o súkromnej malej firme niekde na okraji mesta.

Ako sa cítite – čo verejné ospravedlnenie školy pre vás znamená?

Najprv ma zaliala eufória, ktorá je po takom čase namieste. Množstvo zmiešaných emócií ešte stále spracúvam. Z prvotnej radosti som sa teraz prepracovala aj k veľkému vytriezveniu, lebo ma

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rozhovory

Sexuálne zneužívanie

Vizuálne umenie

Kultúra

Teraz najčítanejšie