Denník N

Zrekonštruovali sme nehodu v Košiciach s tromi obeťami. Je epilepsia iba obrana alebo dostal vodič BMW naozaj záchvat?

K tragickej zrážke došlo len pár metrov od autobusovej zastávky MHD. V protismere idúce BMW čelne vrazilo do bielej fabie, jej vodič bol na mieste mŕtvy. BMW potom zachytilo tri chodkyne, dve zomreli. Foto – TASR
K tragickej zrážke došlo len pár metrov od autobusovej zastávky MHD. V protismere idúce BMW čelne vrazilo do bielej fabie, jej vodič bol na mieste mŕtvy. BMW potom zachytilo tri chodkyne, dve zomreli. Foto – TASR

„Je mi nesmierne ľúto… Okrem môjho ospravedlnenia, ktoré myslím úprimne a s pokorou, si uvedomujem všetky následky. Strata blízkych je vždy najbolestnejšia. Moja duša krváca a prijme trest aj pokánie. Odpustite mi, veľmi, veľmi Vás prosím,“ napísal Ivan M. z väzby smútiacim rodinám a pozostalým po troch obetiach.

Tragickú dopravnú nehodu spôsobilo jeho BMW. Po košickej Gorkého ulici sa 10. februára rútilo zhruba 135-kilometrovou rýchlosťou. Povolená je tam päťdesiatka. Ivana M. obvinili z ublíženia na zdraví a všeobecného ohrozenia, hrozí mu 8-ročný trest.

Slová Ivana M., že prijme trest a prosí pozostalých o odpustenie, pripomínajú slová Dušana Dědečka, ktorý vlani v októbri na Zochovej ulici v Bratislave po taktiež extrémne rýchlej jazde, navyše pod vplyvom alkoholu, zabil päť študentov čakajúcich na zastávke MHD. Dědeček za úmyselné všeobecné ohrozenie (pre alkohol) môže dostať od 20 do 25 rokov, prípadne doživotie.

„Strašne to ľutujem a veľmi ma mrzí, čo som urobil. Rodičom nemôžem asi nič povedať, čo by mi verili, ale verte, že ma to veľmi mrzí a budem ich do konca života prosiť o odpustenie. Aj keď odpustiť sa to nedá, odpustite, prosím,“ povedal bývalý funkcionár Deaflympijského výboru Slovenska.

Kým bol Dušan Dědeček na slobode – až krajský súd rozhodol o väzobnom stíhaní –, sadol si pred novinárov (teda sprostredkovane pred verejnosť) a odpovedal na otázky. Zatiaľ čo Ivan M. verejnosti oznámil cez advokáta iba to, že mal epileptický záchvat a na nič si nepamätá.

Na jednej strane Ivan M. hovorí, že prijme trest a pokánie. Na zároveň tvrdí, že mal záchvat, ktorý keby potvrdili znalci, tak teoreticky žiadny trest prijať nemusí. Úplne by sa mu vyhol.

Podrobne sme skúmali okolnosti nehody, opakovane sme si prešli miesto tragédie a skúsili sme zrekonštruovať, čo sa v ten deň stalo. Hľadali sme svedkov, hovorili s odborníkmi na epilepsiu a s ľuďmi z okolia vodiča.

Je pravda, že vodič je epileptikom – vznikli však pochybnosti o tom, či to bol naozaj záchvat alebo ide iba o taktiku obhajoby. V texte sme zhrnuli argumenty, ktoré pripúšťajú, že naozaj išlo o záchvat, no prinášame aj také, ktoré to spochybňujú.

V protismere idúce BMW čelne vrazilo do bielej fabie, jej vodič bol na mieste mŕtvy. Foto – TASR

Rok nemohol šoférovať, vozil ho kolega

Ivana M. obhajuje skúsený advokát Sergej Romža, vedúci Katedry trestného práva na Právnickej fakulte UPJŠ v Košiciach. Známy je aj svojimi predchádzajúcimi klientmi a ich medializovanými prípadmi, zastupoval napríklad troch bratov Paškovcov po ich nočnej bitke v centre mesta, aktuálne stále zastupuje exministra za Smer Petra Žigu (dnes už Hlas), ktorý je obvinený z podplácania.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie