Denník N

Integrovaná doprava kopí nezmysly, doplácajú na to aj postihnutí

Automat na cestovné lístky bratislavskej integrovanej dopravy. Foto N – Tomáš Benedikovič
Automat na cestovné lístky bratislavskej integrovanej dopravy. Foto N – Tomáš Benedikovič

Hendikepovaní síce dostanú zľavu 90 percent na cestovné, no na rozdiel od ostatných si lístok nemôžu vybaviť elektronicky. Po kupón si musia zájsť. Ochrancovia práv už skúmajú, či ide o diskrimináciu.

Predstavte si, že prekonáte ťažký pracovný úraz, o pár rokov neskôr aj operácie chrbtice, pre čo zostanete odkázaný na francúzsku barlu a stanete sa majiteľom preukazu zdravotne ťažko postihnutého (ZŤP). A namiesto toho, aby vám pomohli jednoduchšie cestovať vo verejnej doprave, vám život ešte skomplikujú.

Toto všetko zažíva starší Bratislavčan po pracovnom úraze, no okrem neho aj stovky ďalších ľudí s hendikepom po tom, ako v Bratislavskom kraji zaviedli integrovanú dopravu, teda spojenie vlakov, prímestských autobusov a bratislavskej mestskej dopravy.

Na diaľku, ale potom musíte prísť

Veľká zmena nastala pre hendikepovaných najmä v MHD, kde donedávna cestovali bezplatne. Teraz majú nárok na 90-percentnú zľavu, no musia si ju vybaviť. A nie je to jednoduché.

Existuje možnosť vybaviť si kartu potrebnú na túto zľavu elektronicky. Tak, ako to urobila manželka spomínaného Bratislavčana. „Oskenovala som jeho fotku, preukaz ZŤP a objednala som jeho čipovú kartu,“ hovorí.

Prekvapenie nastalo, keď im kuriér o päť dní doniesol iba kartu bez zľavneného cestovného lístka, ktorým sa nabíja a bez ktorého sa nedá cestovať.

Zľavu nemáme v systéme

„Keď mi systém napísal, že na túto kartu nie je možné kupovať kupón, hneď som volala na infolinku, v čom je problém. Povedali mi, že systém to ešte pre držiteľov ZŤP neumožňuje, čo ma veľmi nahnevalo,“ opisuje Bratislavčanka telefonát bratislavskému dopravnému podniku.

Nám na infolinke povedali, že zľavu do systému naozaj nezaviedli. Po otázke, kedy tak urobia, pracovníčka dopravného podniku len oznámila, že nič také neplánujú.

Súvisí to s tým, že doteraz 90-percentná zľava neexistovala, postihnutí cestovali v Bratislave bezplatne. Zmenilo sa to, keď sa MHD prepájala s vlakmi a autobusmi, kde bezplatné cestovanie neexistuje. Lokálni politici to odôvodňovali tým, že nie je možné niekde cestovať zadarmo a inde platiť. Zľavu chceli najskôr zrušiť, potom sa dohodli na 90 percentách.

Ostatní cestujúci bez zľavy si predplatný lístok môžu vybaviť online bez problémov a dostanú ho kuriérom. Hendikepovaní alebo ich rodina však musia ísť osobne do predajne.

Stredisko ľudských práv: Môže ísť o diskrimináciu

Manželia si po lístok išli na Olejkársku ulicu, kde je sídlo dopravného podniku.

„Na našu smolu mali akurát pracovnú prestávku od 16.30 do 17.00, a preto sme tam museli čakať v zime vonku, lebo nie je možné čakať vo vnútri.“ Na pol piatu tam pritom išli preto, že im to pracovníčka na infolinke poradila ako čas, keď tam býva menej ľudí.

Dopravné firmy si nesplnili svoju úlohu, je presvedčený výkonný riaditeľ Slovenského národného strediska pre ľudské práva (SNSĽP) Marian Mesároš. „Nedostatočne zohľadnili potreby držiteľov a držiteliek preukazu osoby s ťažkým zdravotným postihnutím, nielen čo sa týka zavádzania systému, jeho celkového nastavenia, ale aj podmienok jeho reálnej prevádzky. Nie je to len názor strediska, ale aj viacerých organizácií osôb so zdravotným postihnutím, s ktorými sme v kontakte,“ hovorí Mesároš.

Stredisko navyše skúma, či firma Bratislavská integrovaná doprava porušuje zákaz nerovného zaobchádzania a či diskriminuje zdravotne postihnutých.

Testovanie sa končí, preukaz už treba

Bratislavská integrovaná doprava najnovšie oznámila, že od nového roka sa končí prechodné obdobie a testovacia prevádzka. Pre dôchodcov a zdravotne postihnutých to znamená, že už nedostanú zľavu len na na občiansky preukaz alebo preukaz ZŤP.

„Od nového roku budú aj títo ľudia povinní cestovať v zmysle nových prepravných podmienok integrovanej dopravy,“ povedala hovorkyňa BID Eva Kukurová.

Rovnako ako dôchodcovia aj ZŤP za kartu zaplatia 5 eur a 30 centov, predplatný cestovný lístok im následne v predajniach BDP dobijú zadarmo.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Bratislavská integrovaná doprava

Slovensko

Teraz najčítanejšie