Denník N

Neurobili ste pre práva LGBTI+ ľudí nič, vyčítajú Slovensku európski odborníci na ľudské práva

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Európski odborníci už šiestykrát monitorovali, ako Slovensko postupuje v zlepšovaní ľudských práv. Výsledkom je správa, ktorú v piatok zverejnila Európska komisia proti rasizmu a intolerancii (ECRI).

Slovensko sa podľa nej vôbec nepohlo v zlepšení práv queer ľudí. Naopak, sú znepokojení z toho, že akékoľvek debaty v parlamente o právach LGBTI+ ľudí prinesú spŕšku neznášanlivosti. Odborníci tvrdia, že slovenský parlament je platforma na vyhlásenia o neznášanlivosť voči LGBTI ľuďom (political LGBTI-phobic hate-speech).

Dôsledkom správy nebude žiadna sankcia, ale sociológ Michal Vašečka hovorí, že „Slovensko začína dostávať obraz krajiny, ktorá nie je otvorená a tolerantná k LGBTI+ ľuďom“.

Odborníci z komisie, ktorá patrí pod Radu Európy, na druhej strane oceňujú, že Slovensko urobilo aspoň čiastočne pokrok pri vzdelávaní detí z marginalizovaných rómskych komunít. „Sme krajina, ktorá je schopná v komplikovanej téme práv Rómov urobiť nejaký pokrok, ale pri právach LGBTI+ ľudí krajina stojí na mieste už celé roky,“ komentuje Vašečka, ktorý je zástupca Slovenska v ECRI pri Rade Európy.

Podľa sociológa môže mať toto hodnotenie pre Slovensko reputačné dôsledky. Európske inštitúcie či dokonca investori môžu zvážiť svoje pôsobenie na Slovensku aj na základe takýchto hodnotení, tvrdí. „Nie tak dávno zvažovala jedna z agentúr Európskej únie príchod na Slovensko (Európska lieková agentúra, pozn. red.). Jej zamestnanci protestovali s tým, že by im na Slovensku neboli uznané ich zväzky rovnakého pohlavia. Do Bratislavy nechceli ísť a agentúra nakoniec funguje v Amsterdame,“ hovorí Vašečka.

Keď poslanci diskutujú o právach LGBTI+ ľudí, robia viac škody, ako keby boli ticho

Dokopy 47 odborníkov hodnotilo, ako Slovensko plní záväzky, ku ktorým sa prihlásilo. Pripomínajú, že Slovensko zlyhalo vo vypracovaní akčného plánu pre LGBTI+ ľudí na roky 2016 až 2019, vtedy ešte pod vedením bývalej vlády Smeru.

Sociológ Michal Vašečka dodáva, že terajšia vláda sa nesnažila o opak a vypracovanie dokumentu úplne vyškrtla z legislatívneho plánu. „Keď už to nie je v legislatívnom pláne, tak je schválenie ešte menej pravdepodobné,“ vysvetľuje.

Komisia si všimla, že všetky snahy o zrovnoprávnenie partnerstiev LGBTI+ ľudí parlament rázne odmietol. Či už návrh Tomáša Valáška (Progresívne Slovensko) z októbra 2021, alebo návrh SaS na životné partnerstvá z októbra 2022.

Slovenský parlament nielenže odmietal návrhy týkajúce sa práv LGBTI+ ľudí,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hegerova vláda

LGBTI+

Útok na Zámockej

Slovensko

Teraz najčítanejšie