Denník N

Baktérie vedia vyrobiť elektrinu zo vzduchu. Vedci to chcú využiť v elektronike

Ilustračný obrázok. Zdroj - CDC/Unsplash (CC Unsplash License)
Ilustračný obrázok. Zdroj – CDC/Unsplash (CC Unsplash License)

Keď nie je čo jesť, niektoré baktérie sa dokážu živiť vzduchom. Premenia ho na také isté elektróny, aké prúdia v našich kábloch. Autori novej štúdie tvrdia, že v budúcnosti by sa to dalo využiť ako alternatívny zdroj energie napríklad pre senzory.

Vytvoriť elektrinu zo vzduchu znie ako moderný sen alchymistov. Vstupná surovina je všade okolo nás a na konci procesu dostaneme odpoveď na udržateľný rozvoj.

Štúdia, ktorá vyšla tento týždeň v časopise Nature, opisuje mechanizmus, ktorým vyrába elektrinu zo vzduchu extrémne odolná baktéria žijúca v pôde. Autori tvrdia, že v budúcnosti by sa to dalo použiť na výrobu prírodnej batérie, ktorá by poháňala malé prístroje – napríklad hodinky, ktoré merajú fyziologické funkcie.

Vedci spomínajú aj potenciálne väčšie aplikácie ako nabíjačky notebookov či dokonca áut. Odborník na vodíkovú energiu Robert Willows však krotí nadšenie a pripomína, že výskum je zatiaľ v teoretických začiatkoch.

Húževnaté baktérie

Niektoré baktérie dokážu prežiť v extrémne nehostinných podmienkach, napríklad pri silnom tlaku, znečistení a nedostatku potravy. Na to, ako sa vyrovnať so životom v sopečnom kráteri, hlboko pod morom či v kyslej pôde, si museli vypestovať rôzne kompenzačné mechanizmy.

Práve pôdne baktérie zaujali austrálskych vedcov. „Môže to znieť prekvapivo, ale keď sú ťažké časy a nie je k dispozícii iná potrava, niektoré pôdne baktérie môžu ako zdroj energie spotrebovať zo vzduchu stopové prvky vodíka,“ napísali autori štúdie z austrálskej Monash University pre portál The Conversation.

Táto aktivita baktérií formuje aj celkové zloženie vzduchu, ktorý dýchame, keďže ročne odstránia z atmosféry až 70 miliónov ton vodíka. „To, že baktérie môžu využiť stopový vodík vo vzduchu ako zdroj energie, už nejaký čas vieme. No doteraz sme nevedeli, ako to robia,“ povedal jeden z autorov štúdie Chris Greening.

Hľadanie v genóme

Vedci chceli pochopiť, ako to baktérie dokážu, preto sa vydali hľadať túto „elektráreň“ do genómu konkrétnej baktérie Mycobacterium smegmatis. Tá má tvar bacila a je blízkou príbuznou baktérie Mycobacterium tuberculosis, ktorá spôsobuje TBC.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Klimatická kríza

Veda

Teraz najčítanejšie