Denník N

Prekonala Stenmarka a má najviac víťazstiev vo Svetovom pohári v histórii. Shiffrinovej odkaz však hovorí oveľa viac

Mikaela Shiffrinová. Foto - AP
Mikaela Shiffrinová. Foto – AP

Mikaela Shiffrinová dosiahla v slalome v Åre svoje 87. víťazstvo v kariére a prekonala Ingemara Stenmarka. Petra Vlhová vypadla v druhom kole.

Keď sme sa s ďalšími slovenskými novinármi v januári počas pretekov v Záhrebe pýtali bývalého lyžiara Ivicu Kostelića, čo si myslí o tom, že Mikaela Shiffrinová možno prekoná v počte víťazstiev Ingemara Stenmarka, jeho odpoveď prekvapila.

„Shiffrinová a Stenmark nepatria do tej istej kategórie. Mužské lyžovanie je úplne odlišné od ženského. Pred slalomom v Záhrebe zajazdili mladí predjazdci lepšie časy ako všetky pretekárky na štarte. To sa nedá porovnávať,“ odvetil.

Začali sme debatovať o tom, ako celú vec myslel. Neuvedomil si, ako expresívne a nerešpektujúco voči ženám môžu jeho vyjadrenia vyznieť? Alebo tým skutočne chcel povedať, že ženy sa svojím lyžovaním nikdy nevyrovnajú mužom?

Shiffrinová vyhrala vo fínskom Levi na začiatku prebiehajúcej sezóny oba slalomy a ľudia sa už ani príliš nepýtali, či niekedy prekoná rekordéra v počte víťazstiev vo Svetovom pohári Stenmarka. Otázka skôr bola, kedy sa jej to podarí.

Shiffrinová mala na začiatku sezóny 74 víťazstiev vo Svetovom pohári, po triumfoch v Levi už 76. Absolútny rekordér Stenmark vyhral 86-krát. A čím viac sa Shiffrinová približovala k tomu, že Stenmarka čoskoro prekoná, tým častejšie začali otázky na túto tému dostávať aj rôzni experti či tréneri.

Niektorí sa veľmi nechceli vyjadrovať a odpovedali skôr frázami typu: je ťažké porovnávať ženské a mužské lyžovanie, ale oba rekordy sú úžasné. Kostelićova odpoveď však vyčnievala. Zároveň však otvorila otázku, do akej miery môžeme porovnávať mužské a ženské lyžovanie a jednotlivé rekordy.

Shiffrinová vyhrala slalom v Åre a dosiahla 87. triumf vo Svetovom pohári. Prekonala Stenmarka a má najviac víťazstiev vo Svetovom pohári v histórii. Na druhom mieste skončila Švajčiarka Wendy Holdenerová a tretia bola domáca Anna Swennová-Larssonová.

„S pocitom, keď vediete po prvom kole a chcete vyhrať, je ťažké ísť druhé kolo. Ale som rada, že som to zvládla,“ iba ťažko hľadala Shiffrinová slová po víťazstve.

„Ďakujem celému svojmu tímu, všetkým ľuďom, čo pri mne za celé tie roky boli. Je to úžasné,“ dodala.

Petra Vlhová preteky nedokončila. Po prvom kole bola na priebežnej dvanástej priečke. Na vedúcu Shiffrinovú síce strácala viac ako dve sekundy, za výsledkom však bola výrazná chyba. Prvé dva úseky prešla na úrovni Shiffrinovej, v treťom však takmer vypadla, stratila tam dve sekundy. V druhom kole sa potom snažila dohnať veľkú stratu, ale po viacerých chybách napokon vypadla.

V mužskom slalome by sa nestratila

„V žiadnom tímovom športe by ste neporovnávali mužov a ženy. Nebudete porovnávať ženský basketbalový tím a mužský, nebudete porovnávať hokejistov a hokejistky. Ale pri lyžovaní je

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Lyžovanie

Mikaela Shiffrinová

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie