Denník N

Začal sa boj o Bašternákov majetok. Súd rozhodne, čo prepadne štátu

Ladislav Bašternák na súde v roku 2018. Foto N - Tomáš Benedikovič
Ladislav Bašternák na súde v roku 2018. Foto N – Tomáš Benedikovič

Štát musí v súdnom konaní dokázať, že Ladislav Bašternák pred odsúdením účelovo prepisoval majetok na príbuzných. „Viem, že ťaháte za kratší koniec,“ povedala na úvod procesu sudkyňa zástupcovi štátu.

Štyri roky po tom, čo bratislavský krajský súd potvrdil päťročný trest pre Ladislava Bašternáka za daňové podvody a rozhodol o prepadnutí jeho majetku, sa začal súd, ktorý rozhodne, či štát z jeho majetku niečo naozaj aj získa.

Bašternák stihol prepísať svoje majetky na rodinu skôr, ako ho odsúdili. Štát preto musí dokázať, že prevody na manželku, brata, rodičov aj advokáta Petra Filipa boli účelové. Vďaka predbežnému opatreniu, ktoré ešte v roku 2020 vydal súd, jeho blízki nemôžu s týmto majetkom nijako nakladať.

Prvé pojednávanie okresného súdu v tejto veci sa konalo vo štvrtok minulý týždeň a naznačilo, že preukázať účelovosť prepisov až také jednoduché nebude.

Štát ťahá za kratší koniec

Okresný súd začal konať v prípade Petra Bašternáka, teda brata odsúdeného. Ten si od Ladislava Bašternáka odkúpil byt v Dúbravke a do daru získal nebytový priestor v bratislavskej časti Vinohrady, podiely spoločnosti Balax, ale aj akcie BG invest.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Ladislav Bašternák

Robert Fico

Slovensko

Teraz najčítanejšie