Denník N

Pozícia Škriniara v PSG závisí aj od toho, ako budú vyzerať Mbappého vrtochy

Milan Škriniar bude od leta hráčom PSG. Foto - TASR/AP
Milan Škriniar bude od leta hráčom PSG. Foto – TASR/AP

Milan Škriniar sa od leta stane hráčom PSG. Analyzujeme, čo sa bude musieť stať, aby bol kľúčovým hráčom v novom klube.

Už približne dva mesiace je jasné, že slovenský futbalový reprezentant Milan Škriniar sa od leta stane hráčom jedného z najambicióznejších futbalových klubov – Paríž Saint-Germain. Francúzsky klub zaňho nezaplatí Interu ani euro, keďže Škriniarovi končí v lete zmluva a rozhodol sa ju nepredĺžiť. Tréner PSG Christophe Galtier pokynul vedeniu a najmä športovému riaditeľovi Luisovi Camposovi, aby Škriniara získal už v zime. Dôvod?

Káder PSG potreboval rozšíriť a pripraviť sa na náročnú druhú polovicu sezóny – a najmä na Ligu majstrov. Škriniar v Interi napokon ostal a kým on so svojím klubom má v Lige majstrov nakročené do štvrťfinále po domácom triumfe nad Portom (1:0), PSG vypadol na prvej prekážke vo vyraďovacej fáze – Bayerne Mníchov.

V dvojzápase sa ukázali kvalitatívne medze transformujúceho sa PSG, ktorý v lete minulého roka reštartoval športový projekt – po novom má uprednostniť futbal pred marketingom.

Prvým krokom bol príchod francúzskeho trénera Galtiera, podpis novej zmluvy s Kylianom Mbappém a bystré nenápadné príchody a bystré, no nápadnejšie odchody veľkých hviezd ako Georginio Wijnaldum či Mauro Icardi. To všetko pod vedením nového športového riaditeľa Luisa Camposa, ktorý svojho času objavil talent Kyliana Mbappého v AS Monako.

Zdá sa však, že v klube čosi nefunguje, od ofenzívnej línie nižšie predvádza klub nekonzistentné, často priemerné výkony. V dvojzápase proti Bayernu neskóroval, napriek tomu, že v oboch hral Messi a v odvete odohral celý zápas aj Kylian Mbappé. Obrana nefunguje dokonale, Galtier strieda štvorobrancový s trojbrancovým systémom a stále hľadá ten, ktorým by zastavil viac než dekádu dlhé čakanie na trofej Ligy majstrov.

Do čoho Milan Škriniar v lete príde a čo sa bude musieť stať, aby v novom klube hral prím podobne ako v Interi Miláno?

Akým hráčom je Škriniar?

Milan Škrinar je aktuálne najviac zvyknutý na pozíciu pravého stopéra v systéme s tromi strednými obrancami, ktorý preferoval úspešný Antonio Conte a nasledoval ho aj súčasný kouč Simone Inzaghi. Práve Conte urobil zo Škriniara to monštrum, ako ho sám nazval. Na začiatku Slovák trpezlivo hľadal cestu do taktiky nového trénera, ktorý vyžadoval dokonale pevnú obranu. Tím sa totiž po období, keď ho viedol Luciano Spalletti, nachádzal v pozícii, keď bol zraniteľný voči protiútokom.

Aktuálne? Kľúčovou Škriniarovou úlohou na tejto pozícii je fungovať prakticky ako stopér, pravý obranca aj stiahnutý stredný záložník v jednom. Dynamizuje prechod do ofenzívy, za tie roky získal cit, kedy s loptou vyštartovať kolmo do útoku a ofenzívu doplniť a kedy, naopak, hru spomaliť. Pod Contem aj Inzaghim sa priučil kvalitnej pozičnej hre, v ktorej je svetovou špičkou.

Škriniar je tak extrémne cenným typom stopéra, ktorý v súčasnom futbale často vyrastie len zo systému s tromi stopérmi, keď sa jeho zodpovednosť a vplyv na hru svojho tímu rapídne zvyšuje. Keď sa pozrieme na čísla, ktoré to dokladujú, pri pohľade na porovnanie Škriniara so Stefanom De Vrijom, klasickým stredovým obrancom, ktorý funguje uprostred trojstopérového systému v Interi Miláno, Škriniar rozdá za zápas o takmer 16 prihrávok viac. Z nich Škriniar mieri dopredu až vo viac ako 21 prípadoch, De Vrij dá dopredu len 14 prihrávok.

V niektorých čisto defenzívnych štatistikách De Vrij uspieva, na vyššie prezentovaných číslach aj na tepelnej mape pohybu počas zápasov jasne vidieť rozdiel medzi dvomi typmi stopérov v jednom hernom systéme.

Tepelná mapa pohybu Milana Škriniara počas tejto sezóny dokazuje mimoriadnu aktivitu na pravej časti ihriska. Zdroj – SofaScore
Stefan de Vrij pôsobí v strede obrany, tomu zodpovedá aj jeho pohyb po ihrisku. Je však badateľné, že hrá omnoho hlbšie napriek tomu, že Inter hrá s pomerne vysoko postavenou obranou. Zdroj – SofaScore

„Škriniarov herný prejav? Je veľmi sústredeným obrancom, vie, ako veľmi rýchlo vyviezť loptu z obrany a ako ju posúvať dopredu,“ hodnotil po príchode do Interu Beppe Bergomi, niekdajšia legenda klubu.

Okrem tvorivej stránky je Škriniar silný aj v kľúčových defenzívnych štatistikách. Trebárs pri pohľade na počet tackles, teda zákrokov, ktorými sa počas zápasu snaží obrať protihráča o loptu, je lepší od menovaného De Vrija, ale napríklad aj od 36-ročného Sergia Ramosa. To isté platí pre bloky aj pozemné súboje o loptu.

„Myslím si, že PSG pracuje v tejto sezóne najlepšie so systémom troch obrancov. Po Škriniarovom príchode by tak hral s Marquinhosom a Kimpembem, pričom Ramos by zrejme zostal na lavičke náhradníkov,“ myslí si Alexandre Aflalo z francúzskeho Le Parisien.

Škriniarove charakteristiky dokonale sedia do systému s tromi obrancami, ale aj do štvorobrancového v prevedení ofenzívne ladeného trénera, v ktorom sa pri útočnej sekvencii mení obrana na trojčlennú, aby mohol jeden z obrancov doplniť útok.

Niečo podobné predvádza Arsenal s ľavým obrancom Oleksandrom Zinčenkom, svojho času Manchester City s pravým či ľavým obrancom Joaom Cancelom či v niekoľkých prípadoch aj Manchester United s ľavým bekom Tylerom Malaciom, keď Erik ten Hag postaví Lukea Shawa na post stopéra. V takomto prípade musí byť hráč veľmi takticky a herne vyspelý a musí skvelo cítiť hru, priestor a dynamiku zápasu.

A to v prípade Milana Škriniara platí.

Mbappé možno pomohol Škriniarovi

Christophe Galtier od začiatku sezóny preferoval

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Euroligy

Futbal

Ligue 1

Milan Škriniar

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie