Denník N

Na Vianoce mal v hoteli neobsadené izby, zdarma ubytoval osamelých a chudobných

Alexandr Bílek. Foto - alexandrbilek.cz
Alexandr Bílek. Foto – alexandrbilek.cz

Český hotelier ponúkol izby, ktoré neobsadil, osamelým či chudobným ľuďom zdarma. Ozvali sa mu tisíce ľudí, ktorí chceli vianočný pobyt niekomu dopriať.

Nikdy sa nevideli, nepoznajú sa, ale vo štvrtok si sadnú v horskom hoteli Hromovka v Špindlerovom Mlýne za štedrovečerný stôl spolu.

V hoteli prežije vyše 40 ľudí niekoľko sviatočných dní, ktoré by si normálne nemohli dovoliť. Alebo by doň ani nešli, pretože nemajú nikoho, s kým by si v ňom zimný oddych dopriali.

Niektorí pricestovali už v utorok, ďalší prišli do hotela dnes. Z Prahy, Brna, východných Čiech, ale aj z Ostravska a Mostecka.

Prežiť Vianoce na horách im umožnil hotelier Alexandr Bílek. Ponúkol totiž izby, ktoré neobsadil bežnými hosťami, osamelým či sociálne odkázaným ľuďom zadarmo. Tým, čo nemajú na dopravu, ponúkol, že im zaplatí aj cestu, alebo inak zabezpečí odvoz.

Na Facebook napísal výzvu, aby mu ľudia napísali, ak vedia o niekom, komu by taký pobyt na Vianoce dopriali. „Urobíme im toľko radosti, že na to nikdy nezabudnú,“ dodal.

„Očakával som, že mi napíše niekto, kto pozná osamelú babičku vo svojom okolí, alebo mamu, ktorá žije sama s dvomi deťmi,“ hovorí.

Taký veľký záujem nečakali

To, čo nasledovalo, však prekonalo všetky jeho očakávania. Ľudia začali pred Vianocami jeho výzvu zdieľať, takže ju za pár dní videli dva milióny ľudí. Za ten čas prišlo 5 000 návrhov ľudí, ktorí by si pobyt v hoteli zaslúžili.

„Neviem, čo sa stalo. Pravdepodobne, keby som ponúkol vagón zlata, tak by to nemalo taký efekt ako tie dve nevinné vety,“ zhodnotil Alexandr Bílek pre Denník N záujem, ktorý vyvolal.

Nie je to pritom prvýkrát, keď ponúkli neobsadené miesta v hoteli. Nikdy to takú vlnu záujmu, ako teraz pred Vianocami, nevzbudilo.

Je pravda, že doteraz voľné miesta zdarma ponúkali skôr známym a hosťom, ktorí už u nich boli a druhý pobyt za rok by si už nemohli dovoliť, pretože majú peniaze len na jeden pobyt.

„Každý rok máme obsadených 60 – 70 percent lôžok. Tento rok je to len 10 percent, takže voľných lôžok bolo viac,“ vraví Alexandr Bílek. Slabší záujem pripisuje predpovedi počasia, ktorá neveští sneh na horách.

Sneh zrejme bude na Vianoce v hoteli chýbať, hostia nie. Foto - www.hotelhromovka.cz
Sneh zrejme bude na Vianoce v hoteli chýbať, hostia nie. Foto – www.hotelhromovka.cz

Na Facebook dal hotelier takúto výzvu prvýkrát. A ukázalo sa, akú silu výzva na sociálnej sieti môže mať.

Robiť zadarmo nie je problém

Prečo s takou ponukou Alexandr Bílek prišiel, keď niektorí hotelieri hľadia len na peniaze a považujú za jednoduchšie izby neobsadiť, než ich ponúknuť záujemcom zadarmo? Vraví, že veľmi rád pomáha, podporuje aj štyri deti v Afrike.

„Aj keď som v hlbokom mínuse, toto pre nás neznamená veľkú záťaž. Máme v hoteli personál, máme postele, perfektných kuchárov, bude uvarené, teplo. Ide už len o to, či budeme robiť pre niekoho zadarmo, a to nie je problém,“ hovorí Alexandr Bílek.

Tým, že na výzvu zareagovali tisíce ľudí a hotel potreboval príchod 40 hostí, ktorých vedel ubytovať, čím skôr zabezpečiť, nebolo príliš veľa času na to, aby dlho vyberali, kto by si pobyt najviac zaslúžil. Alexandr Bílek priznáva, že sa veľmi nemohli rozhodovať podľa sily príbehov ľudí, ktorým chcel niekto z ich okolia pobyt dopriať.

„Pracujeme v hoteli 18 hodín denne, v zime počas sezóny spíme len štyri hodiny. Príbehov bolo veľa, ale vyberal som tak, že kto skôr napísal, ten pobyt dostal,“ vraví.

Všetkých ubytovať nemohli. „Ale ku koncu sezóny ešte chceme pozvať ľudí, aby si trochu užili sezónu,“ dodáva.

Vďaka výzve na Facebooku sa do hotela na Vianoce podľa Alexandra Bílka dostali chorí ľudia, matky samoživiteľky s deťmi, ale aj chlapec-autista.

Snažili sa ľudia dopriať pobyt v hoteli aj bezdomovcom?

„Volal mi jeden pán, že vie o babičke, ktorá už niekoľko dní sedí na lavičke v Brne s kufrom. Tak sme sa dohodli, že jej ponúkne, že ju môže kedykoľvek inokedy – v januári, vo februári priviesť, pretože teraz už máme plno,“ vraví Alexandr Bílek.

Inšpiroval aj ďalších kolegov

Chytil sa tohto nápadu aj niekto z kolegov hotelierov s tým, že by vedel ľudí tiež ubytovať? Alexandr Bílek vraví, že áno.

„Jeden hotelier z mesta ma oslovil, aby som mu poslal niekoľko príbehov ľudí, ktoré som dostal. A ponúkol dvom rodinám Vianoce v penzióne Silva,“ vraví. Na sociálnej sieti tiež zachytil, že ďalší hotelier, v Peci pod Sněžkou, ponúkol niekoľko lôžok.

Nemyslí si, že by taký krok, ako urobil on, nebolo ochotných spraviť viac majiteľov hotelov či penziónov. „Asi to iným len nenapadlo, asi by to viacerí ponúkli zadarmo,“ hovorí.

Problém je podľa neho skôr celú takúto akciu zorganizovať.

Detský domov pobyt odriekol

Na sociálnej sieti sa však našli aj ľudia, ktorí mali pocit, že si hotelier touto výzvou robí lacnú kampaň. Naznačovali, že ak chcel pomôcť ľuďom, ktorí si štedré Vianoce nemôžu dovoliť, alebo by nechceli byť na Štedrý deň sami, mohol miesta v hoteli ponúknuť detskému domovu.

Alexandr Bílek vraví, že táto výhrada nie je namieste. S detským domovom v Mladej Boleslavi hotel Hromovka spolupracuje pravidelne. Počas tohto roku už bolo v hoteli dvakrát asi 16 detí z tohto domova.

Foto - www.hotelhromovka.cz
Foto – www.hotelhromovka.cz

„Detskému domovu sme ponúkli ubytovanie na vianočné dni ako prvému. Pôvodne aj záujem  potvrdili, ale tým, že im mali prísť do domova na sviatky ďalšie deti, to potom zrušili,“ povedal pre Denník N.

Utečenov by bral všetkých

Vie, že by mohol zimné dni vo svojich izbách spríjemniť aj ďalším skupinám ľudí, napríklad utečencom, ktorí sa dostali na územie Česka. No aj preto, že už mal s ponukou, ktorá by sa ich týkala, predošlú skúsenosť, radšej zvolil výzvu na Facebooku a ponuku adresoval ľuďom z Česka.

„Pred niekoľkými mesiacmi sme ponúkli v domčeku, ktorý máme vedľa hotela, dlhodobé ubytovanie zdarma so stravou pre jednu utečeneckú rodinu aj prácu pre nich. Komunikovali sme s ministerstvom niekoľko týždňov a nedokázali nám sem nikoho poslať. Nenašla sa podľa nich žiadna vhodná rodina,“ vraví Alexandr Bílek.

„Utečencov by sme brali všetkých, nie je problém,“ vraví s úsmevom.

Akcia má aj riziká

Generálny sekretár Zväzu hotelov a reštaurácií Marek Harbuľák o výzve českého hoteliera počul. No nevie o tom, že by s podobnou ponukou prišli hotely u nás.

Tvrdí však, že takáto pomoc možno u nás len nie je viditeľná. „My sme trochu utiahnutý národ, ak pomáhame, robíme to z nejakého presvedčenia, neprezentujeme to tak navonok, nechávame si to pre seba. Mnohí ľudia nepociťujú potrebu to zverejňovať,“ dodal.

Na to, že s obdobnou aktivitou na Slovensku, aj keď mimo hlavnej sezóny, prišiel prevádzkovateľ Vily Kosodrevina na Štrbskom Plese upozornili na Facebooku. V tomto roku ponúkol od 3. novembra do 18. decembra bezplatné ubytovanie pre sociálne slabších a finančne znevýhodnených milovníkov Tatier.

Martin Macharik z Hostela sv. Juraj v Banskej Štiavnici považuje počin českého kolegu počas vianočného obdobia za sympatický. No myslí si, že si to môže dovoliť urobiť len väčší hotel, ktorý má v čase Vianoc otvorené, aby tam nemusel na Vianoce volať personál.

„My cez sviatky otvoríme, keď máme ľudí. Sme malý penzión, máme 8 izieb,“ vraví Macharik.

Pripomína aj, že takáto akcia má aj isté riziká, pretože ten, kto človeka na pobyt odporučí, by ho mal dosť dobre poznať. „Musí tam byť istý vzťah, že o niekom viete, kto to je,“ vraví.

Hoci Harbuľák všetky pohnútky českého kolegu nepozná, podobne ako niektorí kritici si myslí, že ak chcel izby ponúknuť, mohol to urobiť aj inak – osloviť krízové centrum či miestny úrad, kde majú prehľad o osamelých či sociálne odkázaných ľuďoch. „Keď to spustil cez sociálne siete, dalo sa očakávať, že tým sledoval trošku aj marketing či šírenie virálnej správy,“ myslí si Harbuľák.

Môže získať nových klientov

Pri takom ohlase, aký hotelierova výzva mala, sa dá očakávať, že síce zabezpečil 40 ľuďom bezplatný vianočný pobyt, no jeho počin oslovil a zapáčil sa desiatkam či stovkám ľudí. Tí možno budú chcieť v budúcnosti do jeho hotela prísť a budú ochotní za svoj pobyt zaplatiť.

„Minimálne pre ten pocit, že je to správny človek, ktorý nepozerá len na zárobky a snaží sa spoločnosti dať aj niečo viac, sa jeho imidž posilnil. A to vytvára trochu iný vzťah k jeho ubytovaciemu zariadeniu,“ dodáva Harbuľák.

„Dá sa očakávať, že ľudia, ktorí jeho výzvu na Facebooku lajkli, môžu byť jeho potenciálni klienti, pretože sa im ten jeho počin páčil,“ hovorí.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Svet

Teraz najčítanejšie