Denník N

Pod slnkom Jany Shemesh: Nepodceňujme smútok dospievajúcich dievčat, je hlboký ako priepasť

Ilustračné foto. Foto - Pexels
Ilustračné foto. Foto – Pexels

Vážené čitateľky, vážení čitatelia,

dospievanie je plné emócií, nezriedka aj v extrémnejších polohách. Patrí to k tomuto obdobiu, je na to mnoho vysvetlení a niekedy je to naozaj ťažké – pre dospievajúceho či dospievajúcu a aj ich okolie.

Ak sa však v zásade jedinou emóciou stane taký hlboký smútok, že na žiadne iné už mladý človek nemá kapacity, je to zlé.

O takomto smútku hovorí čoraz viac mladých dievčat a ešte viac je takých, ktoré sa s ním nezveria ani najbližším. Hrajú úlohu, ktorá sa od nich očakáva.

O tomto fenoméne, ktorý ohrozuje celú generáciu dnešných tínedžeriek, píšem nižšie. Na tému týždňa istým spôsobom nadväzuje aj môj tip na čítanie. Je to rozhovor Vitalie Belly s herečkou Kristínou Kanátovou o depresii s koreňmi v dospievaní.

V profile týždňa vám predstavím výraznú taliansku političku. Je hlavnou súperkou a zároveň pravým opakom premiérky Giorgie Meloniovej.


 Téma týždňa: Generácia smutných dievčat 

Výskumy, skúsenosti psychoterapeutickej komunity, učiteľských zborov, ale aj samotných rodičov potvrdzujú, že dnešné dospievajúce a často už aj predpubertálne dievčatá sú až paralyzujúco smutné, prepadajú neutíchajúcej beznádeji a dokonca zvažujú aj definitívne ukončenie svojej neznesiteľnej situácie.

Napríklad v USA takéto pocity zažíva najviac dievčat za posledných desať rokov, aj v našich novinách sme opakovane publikovali upozornenia psychiatričiek a psychiatrov, že situácia je alarmujúca a má znaky epidémie.

Dnešné dievčatá sú pod drobnohľadom ako žiadna generácia pred nimi. Pred dvadsiatimi, pätnástimi rokmi sa mohli

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

LGBTI+

Pod slnkom Jany Shemesh

Tipy na filmy a seriály

Komentáre, Rodina a vzťahy

Teraz najčítanejšie