Denník N

Aj pred víťazstvom mala Shiffrinová úzkosť. Je to bežné aj mimo športu, psychologička radí nakresliť si tri kruhy

Mikaela Shiffrinová. Foto - TASR/AP
Mikaela Shiffrinová. Foto – TASR/AP

Veľa športovcov má takzvané predštartové stavy.

Takmer každý niekedy zažil pocit, že ho čakala dôležitá prezentácia, pohovor či niečo iné, na čom mu veľmi záležalo. A do toho cítil, ako mu zrazu rýchlejšie búši srdce, vyschne v krku, cíti žalúdočné nevoľnosti a možno má aj pocit, že sa mu zrazu horšie dýcha.

Predstavte si, že by ste sa s takýmto pocitom mali postaviť pred milióny ľudí a súťažiť. Niečo podobné zažívajú pred štartom pretekov či pred zápasom aj niektorí športovci.

O téme viackrát hovorila aj lyžiarka Mikaela Shiffrinová. Keď prišla na štart, akoby zamrzla, slzili jej oči, ťažko sa jej dýchalo. „Toto sa mi dialo takmer pred každými pretekmi celú sezónu,“ opisovala pre magazín People v minulosti.

Jej problémy sa začali počas olympiády v Soči 2014, keď sa stala v 18 rokoch najmladšou olympijskou víťazkou v slalome v histórii.

V tej dobe vyhrávala preteky aj mimoriadne výraznými časovými rozdielmi. V roku 2015 dokonca vyhrala slalom v Aspene pred druhou Veronikou Zuzulovou o 3,07 sekundy, čo je najvyšší rozdiel medzi prvou a druhou pretekárkou v slalome v histórii.

Hoci aj v súčasnosti výsledkovo dominuje, takýmto rozdielom v rámci jedných pretekov sa ani nepribližuje.

A paradoxom je, že práve v čase, keď vyhrávala najdominantnejšie, sa najviac vnútorne trápila. Jej problémy sa ešte zhoršili po olympiáde v Pjongčangu 2018, kde získala zlato v obrovskom slalome. V slalome tam vtedy skončila štvrtá.

Hovorila o tom, že tesne pred štartom prvého kola slalomu zvracala. Najskôr tvrdila, že možno ide o nejaký žalúdočný vírus. Po druhom kole to však poprela.

„Necítim sa chorá, podľa mňa nemám vírus. Najskôr som si to myslela, ale asi som sa tým len chcela ospravedlniť,“ vravela.

Športovci stres potrebujú

Dnes už Shiffrinová takýmito stavmi trpí iba výnimočne. K téme odpovedala aj na otázku Denníka N. „Je to niečo, čím si prechádzame, nedá sa toho úplne zbaviť. Stále sú aj dni, keď to nie je dobré,“ povedala počas majstrovstiev sveta v Courcheveli a Méribeli.

Z majstrovstiev sveta si odniesla jednu zlatú medailu – z obrovského slalomu. Hovorí, že jeden z horších dní zažila práve vtedy, keď získala tento titul majsterky sveta. „Pred druhým kolom som sotva stála na nohách. Sú dobré aj zlé dni. Je to úplne normálne,“ vysvetľovala.

„Je dôležité nájsť si oporu v ľuďoch okolo seba. Keď si nájdete, čo vás v živote napĺňa, a idete si za tým, naučíte sa potom postupne zvládať ťažké momenty a vážiť si tie dobré,“ dodala.

Športová psychologička Michala Bednáriková však v podcaste Denníka N V športovej redakcii upozorňuje, že je dôležité si správne nastaviť, čie očakávania si športovec pripúšťa. A to je zároveň dobrá rada aj pre bežný život ľudí, ktorí nie sú profesionálni športovci.

„S klientmi si ohľadom očakávaní kreslíme tri kruhy ľudí:

  • Vnútorný kruh tvoria

    Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Duševné zdravie

Mikaela Shiffrinová

Šport a pohyb, Veda

Teraz najčítanejšie