Denník N

Gary Lineker – BBC 1:0. Futbalový komentátor sa vracia po kauze, ktorú britská televízia nezvládla

Gary Lineker sa ku kauze cez víkend nevyjadroval. Foto - tasr/ap
Gary Lineker sa ku kauze cez víkend nevyjadroval. Foto – tasr/ap

Gary Lineker je jeden z najslávnejších anglických futbalistov, ktorý sa stal aj najlepším strelcom majstrovstiev sveta v roku 1986. Zároveň je vďaka svojej pohotovosti, vtipu a skvelej znalosti futbalu, ale aj všeobecnému prehľadu jednou z najznámejších televíznych celebrít.

Okrem toho je o ňom známe, že počas 16-ročnej kariéry ani raz nedostal žltú či červenú kartu. Prvýkrát ho „vylúčila“ až britská verejnoprávna televízia BBC, ktorá ho uplynulý víkend „nenominovala“ ako komentátora do víkendovej relácie Match of the Day (Zápas dňa). Rozhodla sa tak potom, čo sa odmietol ospravedlniť za kritický príspevok na Twitteri namierený proti vládnej azylovej politike. Podľa vedenia televízie tým porušil princíp nestrannosti BBC.

Lineker, ktorý konzervatívnu vládu kritizuje pomerne často, vystupuje v britskej verejnoprávnej televízii ako futbalový komentátor od roku 1999. Patrí k najznámejším televíznym osobnostiam BBC a s honorárom 1,35 milióna libier ročne je určite najlepšie plateným moderátorom. Na Twitteri má osem miliónov sledovateľov.

Gary Lineker (vpravo) s Davidom Beckhamom v roku 2009. Foto – tasr/ap

O týždeň už chýbať nebude

Kauzou Lineker žila britská verejnosť celý víkend. V pondelok predobedom potom prišlo oznámenie o dohode, že Gary Lineker sa do obľúbenej televíznej relácie vracia a za svoj tweet sa nemusí ospravedlniť, ako to BBC predtým požadovala. Verejnoprávna inštitúcia zároveň sľúbila, že prehodnotí svoje zásady a pravidlá o vyjadrovaní názorov na sociálnych sieťach.

„Som rád, že sme našli spôsob, ako s tým pohnúť. Podporujem toto prehodnotenie a teším sa, že sa vrátim do vysielania,“ povedal Lineker.

Viacerí to komentovali tak, že BBC po katastrofálnom víkende ustúpila. „Gary Lineker – dôveryhodnosť BBC 1:0,“ povedal podľa Guardianu bývalý hovorca expremiéra Davida Camerona (za Konzervatívnu stranu) Craig Oliver.

Kauza však ešte nemusí byť na konci, keďže stúpa tlak na odvolanie predsedu rady BBC.

Aféra zároveň poukázala na nový návrh zákona, ktorým chce britská vláda odoprieť právo požiadať o azyl ľuďom, ktorí do Británie prídu nelegálne. A aj na to, že televízny futbal bez komentátorov a analytikov nie je to pravé.

Nudný Match of the Day

Match of the Day je jedna z najdlhšie vysielaných relácií BBC a najdlhšie existujúci futbalový program na svete. Prvýkrát sa vysielal v roku 1964. Ide o hodinový večerný program analyzujúci zápasy Premier League. Jeho dôležitou súčasťou sú komentátori alebo punditi, ktorí počas diskusie o zápasoch často oponujú jeden druhému.

Za skoro 60 rokov vysielania programu sa nikdy nestalo to, čo tento víkend. Namiesto debaty odborníkov, ktorá prebieha po krátkom obrazovom zhrnutí každého zápasu, BBC odvysielala

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Šport a pohyb, Svet

Teraz najčítanejšie