Denník N

Týždeň v zdraví: Aké zdravotné benefity má horká čokoláda? Viete, že pri zápche môžu pomôcť aj pukance? Ako vplýva fajčenie na pokožku?

Foto – JumpStory
Foto – JumpStory

Newsfilter Týždeň v zdraví píšu pre Denník N lekári Tomáš Havran a Marek Karman, ktorí pripravujú newsletter Od môjho lekára.

V dnešnom vydaní sa môžete dočítať:

  •  všetko dôležité o zdravotných benefitoch horkej čokolády,
  •  ako dokážu pomôcť pukance pri zápche,
  •  aké negatívne vplyvy má fajčenie na pokožku.

Horká čokoláda a jej zdravotné benefity

Ak ste videli krásny francúzsky film Čokoláda, mali ste možnosť vnímať, aké potešenia môže nielen konzumácia, ale aj príprava tejto lahodnej maškrty prinášať. Vedeli to už „objavitelia“ čokolády, dávni Mayovia: čokoláda je niečo božské a robí nám ľuďom dobre na mnohoraké spôsoby.

Na rôzne zdravotné benefity horkej čokolády sa zamerali aj vedci a opísali ich pre mnohých možno až prekvapujúco. Dali pritom nabok všetky varianty bežnej, mliečnej či bielej nehorkej čokolády obsahujúce pomerne veľa cukru, stužených tukov a pomerne málo kakaovej sušiny na to, aby sme mohli opisovať ich zdravotnú prospešnosť.

Mimochodom, ak ste niekedy ochutnali horkú čokoládu s obsahom kakaovej sušiny vyšším než 90 %, tak ste poznali ozajstnú horkú chuť, a priznajme si, takáto čokoláda nechutí zrejme nikomu. To je dôvod, prečo sa aj do horkých čokolád pridáva cukor.

Podľa údajov amerického ministerstva pôdohodpodárstva (USDA) obsahuje 100 gramov horkej

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Cesta k zdraviu

Týždeň v zdraví

Každý utorok v prinášame najdôležitejšie informácie o zdraví, prevencii ochorení, ale aj praktické rady, ako sa pohybovať v slovenskom zdravotníctve a ako dostať to, na čo máte nárok. Newsfilter Týždeň v zdraví píšu pre Denník N lekári Tomáš Havran a Marek Karman, ktorí pripravujú newsletter Od môjho lekára.

Zdravie

Teraz najčítanejšie