Denník N

Vývoj bojov (382. deň): Zaútočíme do dvoch mesiacov, tvrdí Zelenského poradca

Ukrajinský tank pri Bachmute. Foto - TASR/AP
Ukrajinský tank pri Bachmute. Foto – TASR/AP

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

  • Ukrajinci ohlasujú jarnú ofenzívu, ale vedú sa spory o zmysluplnosť obrany Bachmutu.
  • Bachmut nie je jediný v problémoch – aj Avdijivka sa dostáva do klieští.
  • Známy proruský vojnový spravodajca priznal, že od roku 2014 boli na Donbase tisíce ruských dôstojníkov.
  • Mapy dňa – Bachmut, Avdijivka, Marjinka, Siversk.
  • Videá dňa – zákop počas odmäku; „kam miznú všetky tie autá“; ruský Su-25 po roku bojov.

Informácie v tomto texte sú zhrnutím udalostí za nedeľu 12. marca. Situácia na niektorých miestach už môže byť iná.

Ukrajinci ohlasujú jarnú ofenzívu, ale vedú sa spory o Bachmut. „Nikam sa neponáhľame, v priebehu nasledujúcich dvoch mesiacov sa preskupíme. Vyčerpáme Rusov pri Bachmute a potom sa zameriame inam,“ povedal poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak talianskym novinám La Stampa. Článok je zamknutý, najdôležitejšie citáty z neho si môžete prečítať v Kyiv Post.

Podoľakovo vyhlásenie nie je ničím prekvapivé. Ak má ukrajinská armáda naozaj zaútočiť, bude to niekedy na jar, keď bude mať k dispozícii dodávky ťažkej západnej techniky (prvé tanky Leopard už prichádzajú). Ak plány Kyjiva vyjdú, v tom čase bude ruská armáda po aktuálne prebiehajúcej (a zatiaľ neúspešnej) zimnej ofenzíve vyčerpaná a ešte sa nestihne pozbierať.

V tom duchu aj Zelenského poradca hovoril o ukrajinských plánoch. „Máme dva ciele: znížiť počet ich bojaschopného personálu najviac, ako sa dá, a vnútiť im niekoľko vyčerpávajúcich rozhodujúcich bitiek, otupiť ich ofenzívu a sústrediť naše sily inam na jarnú protiofenzívu,“ vymenoval Podoľak. S motívom jarnej ofenzívy sa hrá aj toto video ukrajinského ministerstva obrany (pozor, ide o propagandu, záber na stovky kusov techniky v prístave neukazuje zbrane pre Ukrajinu, ale výzbroj americkej tankovej brigády):

Zároveň povedal, že bitka o Bachmut je strategickým úspechom ukrajinskej armády. Spomenul známe tvrdenia o tom, že Rusi tam majú päť- až sedemnásobne vyššie straty.

Lenže čoraz viac pozorovateľov sa zamýšľa, či Kyjiv nepodstupuje pri Bachmute neprimerané riziko. Takéto hlasy zaznievajú aj z ukrajinskej armády. Argumenty proti pokračovaniu v obrane mesta

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Vývoj bojov na Ukrajine

  • Editori a reportéri Denníka N Roman Pataj, Vladimír Šnídl, Tomáš Vasilko a Mirek Tóda zhŕňajú aktuálnu situáciu na bojiskách
  • Nové vydanie zverejňujeme každý pracovný deň o 15:00 na webe a ako newsletter (aktivujte si odber tu)
  • Súčasne s tým vychádza aj audioverzia pre predplatiteľov na webe a v aplikácii Denníka N
  • Ako pomôcť Ukrajine – prehľad organizácií.

Komentáre

Teraz najčítanejšie