Denník N

Putinov nepriateľ Bill Browder: Ruský prezident ukradol obrovské množstvo peňazí a teraz sa bojí, že príde o moc

Zakladateľ hedžového fondu Hermitage Capital Management Bill Browder. Foto - Luke MacGregor
Zakladateľ hedžového fondu Hermitage Capital Management Bill Browder. Foto – Luke MacGregor

Bill Browder bol najväčším zahraničným investorom v Rusku, kým ho štát nevyhnal z krajiny. Keď jeho právnik Sergej Magnitskij upozornil na miliardovú korupciu, skončil vo väzení, kde ho umučili na smrť.

V jeho mene sa Browderovi po dlhoročnom úsilí podarilo presadiť Magnitského zákon v 34 krajinách. Globálne sankcie sú zamerané na najväčších porušovateľov ľudských práv a korupčníkov. Zo Slovenska sa na ňom ocitol Marian Kočner.

Vo veľkom rozhovore sa okrem jeho najnovšej knihy Príkaz na zmrazenie rozprávame o tom:

  • či je Putin posadnutý peniazmi;
  • prečo rozpútal vojnu proti Ukrajine;
  • akými tromi scenármi sa môže vyvíjať;
  • prečo sankcie Putina stále nezastavili;
  • o právnikovi Johnovi Moscowovi, ktorý ho zradil ako v hre od Shakespeara.

Vo vašej knihe je takmer všetko: od politických vrážd a otráv,cez príťažlivú volavku z ruskej tajnej služby až po miliardové finančné podvody. Problém však je, že všetko z toho je skutočné a na vrchole je jeden človek, bývalý agent KGB. Existuje nejaký spôsob, ako ho zastaviť?

Myslím si, že ľudia Putina v mnohých ohľadoch preceňujú. Vraví sa, že je to najmocnejší tyran na svete, že z neho ide strach, že ho nemôžeme vyprovokovať, aby sme náhodou neeskalovali situáciu. V skutočnosti si myslím, že 90 percent jeho moci je moc, ktorú mu pripisujeme, a preto sa nakoniec stáva takým mocným. Môj recept na Putina za posledných desať rokov je, že ho jednoducho musíme pritlačiť k stene. Mali by sme použiť všetky nástroje, ktoré máme, aby sme ho potrestali a obmedzili. A nemyslím si, že všetko, čo urobíme, bude eskalovať vývoj. Ak však bude Putin eskalovať situáciu, mali by sme byť naňho čo najtvrdší a držať ho v kúte.

Putin je vystrašený muž

Zdá sa, že jednou z jeho hnacích síl sú peniaze, doslova miliardy. Ako ste raz povedali, jednou z najväčších výhod diktatúry je, že v nej môže vodca ukradnúť toľko peňazí, koľko chce, a Putin ukradol skutočne veľmi veľa. Je Putin posadnutý peniazmi?

Každý človek v Rusku, ktorý sa rozhodne ísť do verejnej služby, tam nejde slúžiť verejnosti. Ide kradnúť peniaze. A to od najnižšieho dopravného policajta na ulici cez vládu a ministerstvá až po prezidenta. Všetci sú tam, aby kradli, a prezident, samozrejme, kradne najviac. Putin je prezidentom už 23 rokov a za ten čas ukradol obrovské množstvo peňazí, pretože to k tomu jednoducho patrí. Teraz sme však uviazli vo veľmi ťažkej situácii, pretože nejde len o peniaze. Je to aj o tom, že Putin sa bojí, že z nejakého dôvodu príde o moc. Po prvé, bojí sa, že by mu zobrali všetky peniaze, ale čo je dôležitejšie, má strach, že by sa dostal do väzenia a možno by ho aj zabili. A tak je jeho snaha udržať sa pri moci poháňaná v podstate veľmi základnou túžbou prežiť. Je to vystrašený muž, ukradol priveľa peňazí a chápe, že existuje len cesta zostať pri moci alebo zomrieť.

Kniha Príkaz na zmrazenie od autora Billa Browdera vyšla v knižnej edícii Denníka N. Kúpite ju na obchod.dennikn.sk.

Takže spustil totálnu vojnu proti Ukrajine, lebo sa bál, že príde o moc?

Presne. Vojna na Ukrajine nie je o rozšírení NATO. Nie je o nejakej

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rozhovory

Vladimir Putin

Vojna na Ukrajine

Svet

Teraz najčítanejšie