Denník N

Vývoj bojov (383. deň): O vražedných poliach pri Bachmute a neskúsených ukrajinských vojakoch, ktorí zahadzujú zbrane

Ruské jednotky sa dostali do priemyselného komplexu v Bachmute, kde v decembri Zelenskyj dekoroval obrancov mesta. Foto - twitter/MilitaryLand.Net
Ruské jednotky sa dostali do priemyselného komplexu v Bachmute, kde v decembri Zelenskyj dekoroval obrancov mesta. Foto – twitter/MilitaryLand.Net

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

  • Pri Bachmute zrejme obe strany strácajú veľké počty vojakov. 
  • Spomínajú sa vražedné polia, kde vo veľkom zomierajú útočiace ruské jednotky.
  • Americký denník Washington Post prináša pesimistické správy z ukrajinských zákopov. 
  • Jeden ukrajinský veliteľ sa sťažuje na neskúsených vojakov, ktorí odhadzujú zbrane a nevedia hodiť granát.
  • Rusi sa zrejme dostali do priemyselného komplexu v Bachmute, kde Zelenskyj oceňoval v decembri obrancov mesta. 
  • Mapa dňa ukazuje, kam sa po Európe rozpŕchli ukrajinskí utečenci. 
  • Videá dňa prinášajú útok ukrajinského BVP-čka na ruský zákop a boje v Bachmute. 

Informácie v tomto texte sú zhrnutím udalostí za pondelok 13. marca. Situácia na niektorých miestach už môže byť iná.

Ruská vojna proti Ukrajine je krvavá od začiatku, no aj na jej pomery sú posledné dni a týždne skutočné jatky. Vojaci zomierajú po desiatkach až stovkách denne hlavne pri Bachmute.

Podľa Ukrajincov za posledné štyri dni zahynulo vyše 3500 ruských vojakov. O stovkách mŕtvych ukrajinských vojakov denne píše zasa ruské ministerstvo obrany.

Samozrejme, tieto čísla sú veľmi pravdepodobne nafúknuté a nedá sa im veriť. Západné zložky uvádzajú napríklad nižší celkový počet zabitých Rusov ako ukrajinské ministerstvo obrany.

Počty, ktoré Ukrajinci oznamujú posledné dni (cez víkend dvetisíc mŕtvych Rusov, v pondelok a utorok dokopy vyše 1400) sa však dajú vysvetliť len dvoma vecami: Buď zveličovanie strát nepriateľa posunuli na novú úroveň, alebo skutočne dochádza k ťažkým bojom a stratám.

Vizuálne správy potvrdzujú skôr tú druhú možnosť. Najväčšie straty sú práve v Bachmute, ktorý sa Rusi pokúšajú dobyť, no Ukrajinci, napriek zrejme vysokým obetiam aj na svojej strane, sa z neho odmietajú stiahnuť. Kyjiv napríklad oznámil, že v sobotu pri tomto meste Rusi stratili 520 vojakov (mŕtvi a zranení).

V meste sa údajne nachádza vyše 5-tisíc ukrajinských vojakov. Celkovo Ukrajinci tvrdia, že odrazili po celom fronte za posledný deň vyše 100 ruských útokov.

Hovorí sa o takzvaných vražedných poliach posiatych mŕtvymi ruskými vojakmi. Ukrajinci sa v meste stiahli na západný breh rieky Bachmutka a zničili za sebou mosty. Medzi brehom a priemyselnou zástavbou sa nachádza asi 200 až 800 metrov otvoreného priestoru.

Britské ministerstvo obrany cez víkend napísalo, že sa toto miesto zmenilo „na vraždiacu zónu, čo pravdepodobne spôsobuje veľké problémy pre vagnerovcov v snahe pokračovať vo frontových útokoch na západ“.

Veľké ruské straty dokazujú aj niektoré videá. Na jednom z nich sa

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Vývoj bojov na Ukrajine

  • Editori a reportéri Denníka N Roman Pataj, Vladimír Šnídl, Tomáš Vasilko a Mirek Tóda zhŕňajú aktuálnu situáciu na bojiskách
  • Nové vydanie zverejňujeme každý pracovný deň o 15:00 na webe a ako newsletter (aktivujte si odber tu)
  • Súčasne s tým vychádza aj audioverzia pre predplatiteľov na webe a v aplikácii Denníka N
  • Ako pomôcť Ukrajine – prehľad organizácií.

Komentáre, Svet

Teraz najčítanejšie