Denník N

Škaredý rok – neradostné úvahy po prvých 365 dňoch vojny

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Putin nemá možnosť vyhrať. To nedovolia nielen Ukrajinci, ale ani Západ, ktorý si postupne uvedomuje, že dnešný ruský režim predstavuje existenčnú hrozbu pre európsku civilizáciu.

Autor je psychológ, politik, publicista, ruský disident

Keď pred vyše rokom Ruská federácia úplne bez svedomia a rozumu vtrhla na Ukrajinu, nikto si nemyslel, že vojna bude trvať tak dlho. Pesimisti si mysleli, že Putin dobyje Kyjiv, ak nie za tri dni, tak za dva týždne. Optimisti si mysleli, že po tom, čo dostal v prvých dňoch po papuli, vyhlási víťazstvo – s tým, že ubránil ruský jazyk na Donbase – a vráti sa na svoje pozície z 23. februára.

Prešiel rok. Vojna pokračuje a nevieme, ako dlho bude trvať.

Ale niektoré dôsledky vojny, spôsob, akým zmenila svet – zmenila ho navždy –, sú už jasné.

Už nebude vazalom

Najprv o Ukrajine. Nebudem hovoriť o stratách na životoch, ničení, nevyčísliteľnom utrpení, o tom, že to všetko bude ešte nejaký čas (ktovie, ako dlho) pokračovať.

Keď človek pomyslí na to, čo tam naša krajina spôsobila, všetko zaplaví vlna nenávisti. A ja by som chcel nielen nadávať, ale aj chápať.

Hlavným výsledkom roka vojny pre Ukrajinu je, že bez toho, aby (zatiaľ!) vyhrala vojnu, už vyhrala svoju budúcnosť. Áno, povojnová obnova bude dlhá a ťažká, ale Ukrajina bude odteraz vždy nezávislou krajinou, v žiadnom prípade sa nestane kolóniou alebo vazalom Ruska.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vladimir Putin

Vojna na Ukrajine

Komentáre

Teraz najčítanejšie