Denník N

Migy by Ukrajine poslala len štvrtina Slovenska, väčšina sa však nechce vrátiť do sféry vplyvu Ruska (prieskum Ipsosu)

Ilustrácia N – Soňa Ševčíková
Ilustrácia N – Soňa Ševčíková

Až 44 percent Slovenska hovorí, že Ukrajina by sa mala vzdať časti svojho územia za okamžitý mier. Myslí si to väčšina voličov Smeru, Hlasu, Republiky a Sme rodina. Viaceré otázky ukazujú, že postoj voličov Demokratov a OĽaNO k vojne proti Ukrajine je odlišný.

Len štvrtina obyvateľov Slovenska si myslí, že by sme mali Ukrajine darovať bojové lietadlá MiG-29. Vyplýva to z prieskumu agentúry Ipsos pre Denník N.

S tým, aby Slovensko poslalo lietadlá Ukrajine, rozhodne súhlasí 12 percent a skôr súhlasí ďalších 14 percent opýtaných (dohromady je to 26 percent). Naopak, proti je 60 percent opýtaných.

Poverený premiér Eduard Heger (Demokrati) hovorí, že vo vláde majú konsenzus, aby Slovensko poskytlo 13 stíhačiek MiG-29 Ukrajine, časť z nich nie je už schopná letu. V stredu o tom rokovala vláda, rozhodnutie ešte nepadlo, no minister obrany Jaroslav Naď tvrdí, že majú právnu analýzu, podľa ktorej má poverená vláda právo lietadlá poslať aj napriek tomu, že má obmedzené právomoci. Túto právnu analýzu neukázali.

Medzi postojom voličov jednotlivých strán k darovaniu migov sú veľké rozdiely. Súhlasí veľká časť voličov Progresívneho Slovenska, Demokratov Eduarda Hegera aj SaS.

Na opačnom názorovom konci sú voliči Smeru a Republiky. Až 92 percent voličov Smeru je proti, podobne sa vyjadrilo až 84 percent voličov Republiky.

V spolupráci s agentúrou Ipsos sme zisťovali odpovede na viaceré otázky v súvislosti s vojnou proti Ukrajine. Ukazuje sa rezervovanosť obyvateľov Slovenska k zbrojnej pomoci pre nášho východného suseda a to, že veľká časť krajiny pri vojne stojí na strane agresora. Zároveň však vidno aj to, že väčšina Slovenska sa nechce vrátiť do sféry vplyvu Ruska Vladimira Putina.

Okrem postoja obyvateľov Slovenska k lietadlám MiG-29 sme zistili aj to:

  • koľko ľudí vie dešifrovať dezinformačnú vojnu Ruska a ako to vnímajú v Česku;
  • kto by si želal návrat Slovenska do sféry ruského vplyvu;
  • voliči ktorých strán odkazujú Ukrajine, aby sa výmenou za mier vzdala časti svojho územia
  • a ako sa líšia postoje voličov Smeru a Hlasu a aj voličov OĽaNO a Demokratov.

Agentúra Ipsos zbierala dáta medzi 8. a 9. marcom

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hegerova vláda

OĽaNO

Vojna na Ukrajine

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie