Denník N

Myslel som si, že sa rozplačem. Brendan Fraser zažil sexuálne obťažovanie aj verejný body shaming

Brendan Fraser vyhral Oscara za úlohu samotárskeho učiteľa vo filme Veľryba. Foto – TASR/AP
Brendan Fraser vyhral Oscara za úlohu samotárskeho učiteľa vo filme Veľryba. Foto – TASR/AP

Herec Brendan Fraser sa na niekoľko rokov utiahol do úzadia, ale teraz sa veľkolepo vrátil vďaka úlohe vo filme Veľryba.

Kvôli tej úlohe chodil na tanečné hodiny. Nie preto, aby sa naučil tango, ale preto, aby dokázal obézneho Charlieho stvárniť uveriteľne.

Brendan Fraser si musel na nakrúcanie filmu Veľryba vždy privstať, pretože trvalo štyri hodiny, kým ho navliekli do komplikovanej masky, ktorá mu pridala množstvo kíl. Práve na hodinách tanca sa chcel naučiť, ako ovládať každý svoj pohyb tak, aby jeho kostým „poslúchal zákony fyziky a gravitácie“, ako sám povedal.

„Doteraz sa takéto kostýmy vo filmovom priemysle používali, teda podľa mňa, ako zlý vtip, aby nejakým spôsobom hanobili postavu,“ povedal Fraser. „Nemyslím si, že by sme to ešte mali robiť.“

Hviezda 90. rokov Brendan Fraser, známy najmä ako Rick O’Connell z trilógie Múmia, sa na niekoľko rokov odmlčal, aby si vyriešil zdravotné problémy spôsobené honbou za filmovými úlohami. Zároveň potreboval zvládnuť duševné problémy spôsobené, okrem iného, aj body shamingom v bulvári po tom, ako pribral a prestal sa podobať na prihlúpleho Georgea, kráľa džungle zahaleného len v koži obmotanej okolo bedier. K depresiám viedlo aj sexuálne obťažovanie, o ktorom roky nedokázal prehovoriť.

Nehrá sa na dokonalého a neukazuje len vymyslené „akože nedostatky“. Priznal, že život je ťažký a že si prešiel obdobiami, keď sa veľmi spochybňoval. Asi aj preto je tak ľahko uveriteľné, keď sa ako obézny Charlie na invalidnom vozíku, s hadičkami v nose a slzami v očiach otočí na kameru a zakričí: „Potrebujem vedieť, že som aspoň jednu vec urobil v živote dobre.“

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Duševné zdravie

Filmy

Oscary

Sexuálne zneužívanie

Kultúra

Teraz najčítanejšie