Denník N

Namiesto pátosu a vrások nadhľad. Výstava Senior linka vyvracia zúžený obraz staroby

Z výstavy Senior linka v Stredoslovenskej galérii v Banskej Bystrici. Foto - Lukáš Rohárik
Z výstavy Senior linka v Stredoslovenskej galérii v Banskej Bystrici. Foto – Lukáš Rohárik

V Stredoslovenskej galérii v Banskej Bystrici je výstava zameraná na ľudí v zrelom veku. „Je pre mňa trochu osobná, keďže žijem s mamou, ktorá je pre mňa inšpiratívnou osobou,“ vraví kurátorka Petra Hanáková.

Keď v roku 2020 v dôsledku pandémie skončili domovy pre seniorov na mesiace zatvorené a starší ľudia boli vyzvaní, aby zo svojich bytov a domov vychádzali len v nevyhnutných prípadoch, na dverách nejednej inštitúcie sa začali objavovať oznamy vyzývajúce na pomoc. Obsahovali zoznam položiek, ktoré možno nakúpiť, s miestom, kam ich treba doručiť, a s priloženým telefónnym kontaktom – senior linkou.

Senior linka je aj názov aktuálnej výstavy v Banskej Bystrici. Pozostáva z umeleckých projektov slovenských a českých autorov a autoriek z posledných rokov, ktoré sú zamerané na seniorov. Tí však na rozdiel od situácie spred pár rokov nie sú odkázaní na pomoc druhých, ale ukazujú sa ako aktívni a vitálni ľudia, bez ktorých by jednotlivé diela nevznikli.

Z výstavy Senior linka v Stredoslovenskej galérii v Banskej Bystrici. výstava trvá do 2. apríla 2023. Foto – Lukáš Rohárik
Z výstavy Senior linka v Stredoslovenskej galérii v Banskej Bystrici. Foto – Ivana Majtan Klepáčová
Z výstavy Senior linka v Stredoslovenskej galérii v Banskej Bystrici. Foto – Lukáš Rohárik
Kurátorka výstavy Petra Hanáková (uprostred) počas vernisáže. Foto – Ivana Majtan Klepáčová

Návrat do života

„Rada skladám výstavy z vecí, ktoré majú hlbšiu myšlienku a vyjavujú aj našu súčasnosť. Keďže starých ľudí v spoločnosti stále pribúda, vznikajú aj umelecké projekty, ktoré túto skutočnosť reflektujú,“ hovorí kurátorka výstavy Petra Hanáková.

Na výstavnom projekte začala intenzívnejšie pracovať práve v období šírenia koronavírusu, keď sa veľa hovorilo o dobrovoľníctve či nezištnej pomoci starším. Zvýšený záujem o seniorov v umení však sleduje už dlhšie, podľa nej sa takéto prejavy objavujú už od začiatku nultých rokov, keď sa do popredia dostali sociálne a komunitné témy.

Za prelomový projekt z hľadiska práce so seniormi kurátorka považuje

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vizuálne umenie

Kultúra

Teraz najčítanejšie