Denník N

Je chybou redukovať hľadanie šťastia na honbu za peniazmi, vraví psychológ o novej štúdii

Možno si za peniaze kúpiť šťastie? Ilustračné foto – Adobe Stock
Možno si za peniaze kúpiť šťastie? Ilustračné foto – Adobe Stock

Pre väčšinu ľudí platí, že väčšie príjmy sú spojené s väčším šťastím. Uvádza to štúdia, ktorá vyšla tento mesiac v časopise PNAS.

Jej spoluautor Matthew Killingsworth hovorí, že hoci je pozorovaný vzťah len mierny, je štatisticky významný. „Bolo by však chybou redukovať hľadanie šťastia na honbu za peniazmi – tie zohrávajú v najlepšom prípade len miernu úlohu,“ dodal zahraničný psychológ pre Denník N.

Vedec má doktorát z Harvardovej univerzity, momentálne pôsobí na univerzite v Pensylvánii vo Filadelfii. Na novej štúdii pracoval s nobelistom Danielom Kahnemanom, ktorý sa v minulosti venoval tomuto typu výskumu.

Rozporné štúdie

Štúdií, ktoré skúmajú vzťah medzi peniazmi a šťastím, je mnoho, no táto sa od nich líši okolnosťami, za ktorých vznikla.

Mohla by slúžiť ako ukážka riešenia replikačnej krízy, v ktorej sa ocitla psychológia, prípadne iné vedné odbory, v ktorých sa nedarí zopakovať výsledky ani klasických štúdií.

Príbeh novej štúdie siaha až do roku 2010, keď spomenutý Daniel Kahneman a jeho kolega Angus Deaton vydali slávnu štúdiu (podľa Google Scholar vyše 3 600 citácií), ktorá uvádza, že schopnosť kupovať si šťastie má limity.

Autori zistili, že ročný príjem americkej domácnosti okolo 75-tisíc dolárov je hranica, nad ktorou už nedochádza k nárastu šťastia – vyšší príjem nezvyšoval prežívané šťastie, napríklad schopnosť viac si užiť voľno v prírode alebo čas s rodinou.

Takýto jav však nepozoroval Matthew Killingsworth v štúdii z roku 2021. Psychológ zistil, že šťastie rástlo vysoko nad

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Človek

Duševné zdravie

Replikačná kríza

Veda, Zdravie

Teraz najčítanejšie