Denník N

Ráno s NHL: Kelemen to má ťažké, McDavid je úplne inde ako zvyšok ligy, vraví brankárska jednotka Arizony

Miloš Kelemen pri svojom debute proti Anaheimu. Foto - TASR/AP
Miloš Kelemen pri svojom debute proti Anaheimu. Foto – TASR/AP

Dobré ráno,

kým ešte v sezóne 2018/2019 odchytal desať zápasov v druhej najvyššej českej súťaži, aktuálne je už na prahu svojho stého v NHL. Cesta Karla Vejmelku do najlepšej ligy sveta bola nečakane priama a veľmi rýchla.

Robustný brankár so skvelou pracovnou morálkou, akých majú v Amerike radi, si svoje miesto v Arizone výborne zastal a vybojoval si aj slušný kontrakt.

V máji 2021 s ním Arizona najprv podpísala ročnú zmluvu na 842 500 dolárov a prakticky okamžite po príchode z Komety Brno sa stal oporou mužstva, hoci so severoamerickým hokejom nemal dovtedy nijaké skúsenosti. Pred rokom v marci uzavrel s klubom nový 3-ročný kontrakt na 8,175 milióna.

Keďže Coyotes patria dlhé roky medzi najslabšie tímy v súťaži, v závere tohto prestupového obdobia (3. marca) sa skloňovalo aj jeho meno v súvislosti s možnou výmenou do niektorého z mužstiev, ktoré budú mať vysoké ambície v play-off.

„Vedel som, že aj tak s tým nič neurobím, pokiaľ by k tomu došlo,“ vravel pre Denník N 26-ročný Karel Vejmelka, ktorý v Arizone pôsobí so Slovákom Milošom Kelemenom.

Dočítate sa:

  • ako vnímal viac než mesačné čakanie na svoje prvé víťazstvo;
  • prečo to má Miloš Kelemen ťažké;
  • na ktorý zápas nezabudne a prečo;
  • či sa dá chytiť gól, aký dostal od Trevora Zegrasa;
  • ako vnímal špekulácie, čo sa týka možného trejdu;
  • či posilní Česko na majstrovstvách sveta.

Zo Slovákov v noci hral len Adam Ružička, ktorý nebodoval.

Ráno s NHL je článok, v ktorom sa každý deň venujeme jednej téme z najlepšej hokejovej ligy na svete a prinášame krátky súhrn nočného diania.


Vyzerá to ako splnený sen, že ešte nedávno ste chytali v druhej lige za rodný Třebíč a teraz ste brankárskou jednotkou v najlepšej lige sveta.

Aj pre mňa je to niečo špeciálne. Kedysi som si to takto vysníval, ale pred troma rokmi som naozaj nepočítal s tým, že sa mi dokáže kariéra tak rýchlo zmeniť a posunúť dopredu. Je to pre mňa znak toho, že niečo asi robím dobre. Málokto ešte nedávno čakal, že by sa to mohlo uberať týmto smerom.

V Severnej Amerike ste dovtedy vôbec nepôsobili, ani jeden zápas na farme, ale bol to prechod z českej extraligy rovno do NHL. Ako ste si zvykali na užšie klzisko, časové posuny, veľa cestovania, zápasov a málo tréningov?

Začiatok naozaj nebol jednoduchý, ale vedel som, čo na mňa zhruba čaká. Týždeň, dva som si musel zvykať, trvalo to pár tréningov, ale dostal som sa do toho celkom rýchlo. Samozrejme, je to aj veľký zázrak, že som dnes tam, kde som. Veľmi si vážim, ako veľa priestoru som dostal hneď v prvej sezóne.

Na svoje prvé víťazstvo ste však čakali viac ako mesiac. Aj ste to v hlave nejako riešili alebo ste boli v prvom rade rád, že pravidelne nastupujete v NHL?

Naozaj som sa sústredil najmä na svoje výkony, aby som dostal čo najmenej gólov, ideálne žiadny. Súperi nás o dosť prevyšovali, čo sa však postupom času zlepšilo. Bol som rád, že mám veľa príležitostí chytať. Samozrejme, chcel som pomôcť tímu k nejakým bodom a víťazstvám.

Vaším spoluhráčom je v tomto ročníku aj Kelemen, ktorý takisto ako vy šiel do Arizony priamo z českej extraligy. Po príchode z Mladej Boleslavi začal na farme v AHL a v NHL dostal zatiaľ príležitosť v troch zápasoch. Čo naňho hovoríte?

Je fajn, že je tu niekto ako on. Máme si čo povedať, navyše sa môžeme porozprávať v rodnom jazyku. Miloš to má ťažké, lebo

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hokej

NHL

Ráno s NHL

Rozhovory

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie