Denník N

Má 30 a s priemerným tímom znechutil Mbappého aj Messiho. Najmladší tréner v Európe chce ísť do Premier League

William Still. Foto - TASR/AP
William Still. Foto – TASR/AP

„Som iba Will,“ hovorí Will Still, tréner francúzskeho prvoligistu Stade de Reims.

Jeho tím v nedeľu vyhral na ihrisku AS Monaco (1:0) a v tabuľke Ligue 1 je na ôsmej priečke, iba štyri body od pohárovej Európy. Odkedy ho v októbri prebral, v lige získal viac bodov iba Paríž Saint-Germain. Still dostal Reims z boja o záchranu do hornej polovice tabuľky.

Je iba druhým trénerom v 21. storočí, ktorému sa v top piatich európskych ligách podarilo neprehrať v prvých sedemnástich zápasoch vo funkcii. Pred ním to vyšlo iba nebohému Titovi Vilanovovi na lavičke Barcelony.

A v Ligue 1 nad ním stále nikto nevyhral.

Tento úspech je o to väčší, že Will Still má iba tridsať rokov. V najlepších európskych ligách mladšieho trénera nenájdete.

K svojej práci sa dostal, hoci nikdy futbal profesionálne nehral, a zároveň ani nemá potrebnú UEFA Pro Licenciu. Reims preto za každý duel so Stillom na lavičke platí pokutu 25-tisíc eur.

„Nejako sme sa s klubom dohodli. Povedali mi: ‚Budeme investovať do tvojej kariéry, pokiaľ budeš vyhrávať!‘“ smial sa v rozhovore pre Daily Mail.

Still bol vždy futbalovým fanatikom, k trénerskému povolaniu ho inšpirovali aj dlhé noci strávené pri známej počítačovej hre Football Manager.

Teraz je jednou z najväčších senzácií sezóny, ale od ľudí chce, aby sa k nemu správali „normálne“. S hráčmi, ktorí sú v podstate jeho rovesníkmi, bez problémov vychádza. Ako sám hovorí, má to aj jednoduchšie: v živote si prešiel podobnými vecami a napríklad aj počúva rovnakú hudbu.

Aj preto dokáže vytvoriť uvoľnenú atmosféru v šatni ľahšie ako starší tréneri, ktorí pochádzajú z úplne iných generácií ako futbalisti. Od svojich hráčov nechce, aby ho oslovovali „tréner“ alebo „šéf“. Chce byť len Willom.

„Chcem, aby boli všetci sami sebou, a o mne to platí ako o prvom,“ vysvetlil.

Špinavý futbal

Uvoľnený prístup a taktické majstrovstvo spravili zo Stillovho Reims súpera, ktorý sa ťažko poráža. Na konci januára sa o tom presvedčilo PSG s Lionelom Messim, Neymarom a Kylianom Mbappém, ktoré doma s Reims iba remizovalo 1:1. Zostrih zápasu nájdete tu.

PSG nevyhralo nad Stillom ani v októbri, v Reims sa zápas skončil bezgólovou remízou. Bolo to v období, keď Still oficiálne prebral tím len dočasne po konci španielskeho trénera Óscara Garcíu. Po výborných výsledkoch dostal kontrakt do konca sezóny.

Still našiel proti PSG jednoduchý recept:

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Euroligy

Futbal

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie