Denník N

Šéf centra pre NATO bol hrozbou pre Poľsko, tvrdí jeho dočasný nástupca

Foto: bartlomiejmisiewicz.pl
Foto: bartlomiejmisiewicz.pl

Úradník poľského ministerstva obrany Batłomiej Misiewicz vysvetľuje piatkový nočný zásah v slovensko-poľskom centre špeciálnych služieb pre NATO, voči ktorému sa následne ohradilo slovenské ministerstvo obrany.

Batłomiej Misiewicz bol vo víťaznej strane PiS od svojich 17 rokov. Keď minulý piatok násilne vtrhli ministerskí úradníci s podporou vojenskej polície do slovensko-poľského kontrašpionážneho centra pre NATO, bol tam tiež a spolu s ním čerstvý šéf kontrarozviedky Piotr Bączek. Dnes má Batłomiej Misiewicz 25 rokov a je dočasne poverený vedením centra. 

Plukovník vašej kontrarozviedky Krzysztof Dusza tvrdí, že Poľsko porušuje bilaterálne dohody so Slovenskom. A to nielen vstupom do spoločného centra kontrarozviedky, ale už aj niekoľko týždňov predtým. Snažila sa poľská strana jednostranne meniť podmienky tejto spolupráce?

Absolútne nie.

Nie je pravda, že ste chceli zmeniť personálne vybavenie a spôsob financovania?

Je to trochu inak. Poľská kontrarozviedka získala informácie, že je potrebné vykonať kontrolné procedúry týkajúce sa prístupu plukovníka Duszu k tajným informáciám. V súvislosti s tým bol dočasne pozastavený jeho certifikát prístupu k utajovaným skutočnostiam.

Snažili ste sa vraj odvolať posedenie rady, ktorá je kontrolným orgánom centra.

Nie odvolať, ale preložiť na iný termín, z dôvodu získaných informácií o osobách, ktoré pracujú na poľskej strane.

Malo na to Poľsko právo?

Z našej strany išlo skôr o prosbu, ktorá aj bola vypočutá. A Slováci ju mohli odmietnuť.

Boli na takýto krok nejaké presvedčivé dôvody?

Áno, ale to sú tajné informácie.

Podľa slov plukovníka Duszu a podľa článkov bilaterálnej dohody bolo možné takéto zmeny vykonávať len na základe vzájomnej dohody.

Týždeň pred naším obsadením centra náš viceminister Szatkowski komunikoval so slovenským ministerstvom obrany a informoval ho, že v dôsledku vzniknutej situácie sa chystáme vykonať personálne zmeny poľského osadenstva. Deň pred akciou im na stretnutí v Prahe oznámil, že ideme také zmeny vykonať. Navyše som sa v piatok, už po akcii, stretol so slovenským vojenským atašé a vysvetlil som mu priebeh celého zásahu, krok po kroku. Aj to, že vojenská polícia umiestnila plomby na miestnostiach, v ktorých úradujú Slováci.

Pokiaľ plukovník Dusza hovorí, že takéto opatrenia mali byť vykonané po dohode (so Slovákmi), nuž, áno. Takáto dohoda existovala. Ale treba si uvedomiť, že toto varšavské sídlo centra ešte nemá akreditáciu. Ide len o dočasné umiestnenie a cieľovo bude centrála v Krakove. Varšavská pobočka, o ktorú ide, nemá ani tajné kancelárie, osadenstvo tam teda nemá možnosť normálne pracovať. Práve preto sú zatiaľ personálne otázky výlučne vecou každej krajiny. Slovenský vojenský atašé mi povedal priamo: „Váš postup nie je dôvod komentovať, pretože ide výlučne o vašich ľudí. Pokiaľ by sme my chceli zmeniť svojich ľudí, asi by ste sa do toho tiež nemiešali.“

Ale tlačové správy slovenského ministerstva z piatka aj z pondelka naznačujú čosi iné a sú čoraz ostrejšie. V tej pondelkovej sa doslova píše o „neštandardnosti celej situácie“. Presne takto to cez víkend nazval váš plukovník. Aj iné, neoficiálne signály zo slovenskej strany naznačujú, že oni to vnímajú úplne inak.

To je nejaký rozpor. Ako som už povedal, všetko bolo oznamované a dohodnuté. Sme v neustálom kontakte a nie sú v tom nijaké problémy. Bolo (nám) oznámené plné porozumenie situácie a hotovo.

Ako si teda vysvetľujete tie tlačové vyhlásenia slovenského ministerstva?

Ja som ich nečítal. Moje služby takú správu ešte nevideli. Teraz to čítam od vás prvýkrát a nie je to pravda. To, čo hovorí plukovník, že som tam rozbúral stenu a vyvalil dvere, nie je pravda.

Tlačové správy možno skôr reagujú na to, nakoľko mala poľská strana právo konať bez ich predošlého súhlasu. Pokiaľ ide o autentickosť slovenského tlačového vyhlásenia, dostali sme ho z emailovej adresy slovenského ministerstva.

Hneď dostanem jeho preklad a skontaktujem sa s vojenským atašé. Neviem o ničom, čo by nebolo v poriadku, pretože sme v neustálom kontakte. O všetkom naši partneri vedeli, akceptovali to a sú o všetkom informovaní. Veľmi nám záleží na tom, pokračovať v tej iniciatíve, ale s ľuďmi, ktorí na to majú kompetencie a oprávnenie.

Je však evidentné, že v slovensko-poľských vzťahoch existuje problém. Akým spôsobom to chce riešiť poľská strana? Momentálna situácia už zrejme presahuje čisto personálne otázky.

Problém je, že pán plukovník Dusza sa nespráva ako poľský vojak. Neposlúcha rozkazy, neprichádza na miesta vykonávania svojich povinností. Keď sme vošli do tých priestorov, zaistili sme okrem iného dokumenty označené ako prísne tajné, veľmi dôležité pre bezpečnosť poľského štátu. Nikdy sa tam nemali nachádzať, pretože tá budova na to nie je prispôsobená a títo zamestnanci k nim nesmeli mať prístup. Ani nehovoriac o tom, že toto centrum sa takýmito záležitosťami vôbec nezaoberá.

Pokiaľ išlo o takú citlivú záležitosť, prečo ste nezavolali Slovákov a nepočkali s otvorením na nich? Dôveryhodnosť vašich tvrdení je možné spochybňovať, keďže pri kontrole ste boli iba vy a vaši ľudia.

Pri všetkých činnostiach bola prítomná vojenská polícia.

Ja mám však na mysli slovenskú stranu. Poľská vojenská polícia sú takisto vaši ľudia.

Nijako sme nenarušili miestnosti Slovákov, ani sa to nechystáme urobiť. Každý zo slovenských pracovníkov po príchode uvidí, že tu nebolo nič narušené. Nemá tam právo vojsť nikto z nás, sú to vaše, slovenské kancelárie.

Nám išlo o poľské materiály. A prečo sme nepozvali Slovákov? Tie materiály sa týkajú bezpečnosti poľského štátu a nie záležitostí NATO. Dnes končíme ich kategorizáciu, ale so žiadnymi materiálmi samotného centra sme nič nerobili. Predstavte si, že sú v takej situácii Slováci. Máte informácie, že na tom mieste sa nachádzajú vaše prísne tajné dokumenty najvyššej závažnosti. Chceli by ste, aby sme my Poliaci boli pri ich zaisťovaní?

Prečo ste potom celý ten zásah nemohli urobiť štandardnejším spôsobom?

Čo je to štandardný spôsob? My sme slovenskú stranu upovedomili o personálnych výmenách. V piatok (po zásahu) som slovenskému atašé povedal, že pokiaľ chce zástupca centra prísť do práce alebo to celé sledovať, pozývame ich k nám. To je jeho pracovisko, má tu svoju miestnosť.

Ja sa Slovákom ani nečudujem, že tam nie sú. Ako tam môžu pracovať, keď v tej budove nie je možné uchovávať tajné dokumenty? V tom centre si môžete čítať nanajvýš vianočné blahoželania. Pre nás je teraz preto prvoradé prispôsobiť centrum na normálne fungovanie.

Pokiaľ budú mať ešte partneri o centrum po tomto škandále záujem.

Ja mám informácie, že budú.

V pondelok ste pred médiami vyslovili proti plukovníkovi závažné obvinenia. Ako si vysvetľujete, že vysoký dôstojník poľskej kontrarozviedky, so skvelou reputáciou nielen v Poľsku, ale aj na Slovensku a takisto v NATO, mal vzťahy s ruskou kontrarozviedkou, tak ako ste to spomínali vy? Nie je zvláštna náhoda, že ste ho obvinili deň potom, ako on spochybnil váš postup?

Podrobnosti nemôžem poskytnúť, ale poviem toľko, že zdanie môže klamať. Pravda je taká, že voči jeho osobe je potrebné vykonať kontrolné procedúry. Našli sa uňho tajné dokumenty. Je možné, že v tomto zmysle boli podvedení aj Slováci. Tí ľudia robili skvelý dojem. Horšie bolo to, čo sme našli pod povrchom.

Prečo ste v takom prípade neposlali predtým nejaký núdzový alarm o tej záležitosti do NATO a Slovákom?

Nevedel som, že tam sú dokumenty, ktoré tam nemali byť. Keď som tam prišiel a zistil to, o všetkom sme informovali príslušných partnerov. O tých dokumentoch sme sa dozvedeli až včera a podali sme podnet na prokuratúru o prekročení právomocí a prezradení tajomstiev. Tie dokumenty tam nesmeli byť. Vôbec sa netýkali centra. Je to strašná nezodpovednosť. Podľa mňa ide o trestný čin.

Vo svojom pondelkovom vystúpení ste uviedli, že v kancelárii plukovníka ste našli erb ruskej kontrarozviedky. Naznačujete, že plukovník je zradca?

Nie. Naznačujem len toľko, že keď vojdete do jeho kancelárie, poľský znak je zakrytý roletami a na stene visí aj ruský erb FSB. Je veľmi zvláštne, keď si funkcionár poľskej služby a NATO vešia na stenu erb ruskej rozviedky.

Opýtam sa teda inak. Bol špecialistom s vysokými kvalifikáciami. Naozaj veríte tomu, že keby bol ruským agentom, prezradil by to takýmto primitívnym spôsobom? To znie až detinsky.

Na to vám ja neviem odpovedať. Budú to musieť preanalyzovať príslušné zložky a zhodnotiť celú situáciu. Otázka ruského a poľského erbu je vskutku škandalózna záležitosť. Ale mňa zaujímajú najmä dokumenty, ktoré som tam našiel. Môžem len povedať, že pokiaľ ide o jeho osobu, zdanie klame. Ten človek predstavoval ohrozenie poľskej bezpečnosti.

Prichádzate s takýmito silnými obvineniami, a dôkazy o nich boli získané vyslovene zvláštnym spôsobom. Jediné informácie o tom pochádzajú od vás, ktorí ste stranou sporu.

Pri zásahu bola komisia a vojenská polícia, ktorá je v Poľsku vyšetrovacím orgánom. Preto pozývame slovenskú stranu, nech príde a presvedčí sa osobne.

Zmenilo Poľsko svoje priority v zmysle orientácie na V4, resp. spolupráce so svojimi doterajšími partnermi?

Absolútne nie. Veľmi nám na tejto spolupráci naďalej záleží, teší nás, že majú o ňu záujem Slováci, a my o ňu takisto. Chceme čo najrýchlejšie začať práce na tom, aby mohlo byť centrum akreditované. Máme tu konflikt na Ukrajine a blíži sa samit NATO vo Varšave.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Donald Tusk

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie