Denník N

Vráťte sa o 35 rokov späť na Sviečkovú manifestáciu. Ako sa protestovalo a informovalo v čase neslobody?

Tvrdý zásah proti účastníkom Sviečkovej manifestácie 25. marca 1988. Použili na nich aj vodné delá. Zdroj foto - ÚPN
Tvrdý zásah proti účastníkom Sviečkovej manifestácie 25. marca 1988. Použili na nich aj vodné delá. Zdroj foto – ÚPN

Legendárna novinárka z rakúskej ORF spomína, ako ju v marci 1988 v Bratislave zadržali, aby nemohla informovať o tichom proteste veriacich. Prinášame aj ukážky z novín plných propagandy, v ktorých vláda gratulovala prezidentovi Bangladéšskej ľudovej republiky a priniesla reportáž zo zberu uhoriek.

„Ukážte nám občiansky preukaz.“ Príslušníci Verejnej bezpečnosti (VB) v jednej z bratislavských ulíc zastavia 24-ročného mladíka so sviečkou v ruke. Chystá sa na Hviezdoslavovo námestie, kde sa má začať Sviečková manifestácia.

Na akciu, na ktorú pricestoval z Čiech, sa nedostane. Aj keď Jiří Fajmon, ktorý patril k najmladším signatárom Charty 77, nič nespravil, zadržia ho a zoberú na policajnú stanicu. Následne ho odsúdia za prečin proti verejnému poriadku, vo väzení si odsedí dva mesiace, lebo kráčal ulicou so sviečkou v ruke. Až v roku 1990 Najvyšší súd zruší rozsudok ako nezákonný, no čas za mrežami mu už nik nevráti.

Sychravý deň a sviečky

Fajmon je najprísnejšie potrestaným za Sviečkovú manifestáciu, ktorá sa udiala pred 35 rokmi – 25. marca 1988. Okrem neho zadržali 140 ľudí.

Tichý protest veriacich je jednou z kľúčových udalostí v dejinách odporu proti komunistickému režimu vo vtedajšom Československu. Za brutálny zásah proti demonštrantom nebol z najvyšších funkcionárov štátu nikdy nik stíhaný. O rok a pol už prišla Nežná revolúcia.

V chladný a sychravý deň pred 35 rokmi nabrali odvahu tisíce ľudí a zišli sa na manifestácii za dodržiavanie náboženských slobôd a občianskych práv napriek tomu, že sa vtedajší režim pokúšal do poslednej chvíle verejnosť odradiť od účasti. Napríklad aj rýchlou zmenou televízneho programu, v čase demonštrácie mimoriadne vysielali romantický film Angelika, ktorý bol v tom čase obrovským hitom.

Veriacich zastrašovali v práci. Vysokoškoláci dostali voľno a študentov bývajúcich na internáte vyzývali, nech idú z Bratislavy domov. S jediným cieľom: aby v piatok 25. marca 1988 nešli na manifestáciu. Vládna moc medzi ľudí rozšírila informáciu, že sú povolené ostré náboje a nemocnice sa predzásobili krvou.

Proti demonštrantom, ktorí pokojne protestovali za náboženskú slobodu a občianske práva, surovo zasiahli v marci 1988. Na dav išli policajné autá aj vodné delá. Foto – svieckovamanifestacia.sk

Keď slobodne protestujú, u Putina by nemohli

Podľa Ústavu pamäti národa, ktorý skúma zločiny komunizmu, bolo na Hviezdoslavovom námestí

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

História

Médiá

Ústav pamäti národa

Slovensko

Teraz najčítanejšie