Denník N

Ráno s NHL: Fehérvárymu namerali viac ako McDavidovi. Tréneri vysvetľujú, ako sa o jeho rýchlosť starajú

Martin Fehérváry počas letnej prípravy. Foto - Health & Performance
Martin Fehérváry počas letnej prípravy. Foto – Health & Performance

Dobré ráno,

dáta ukazujú, že Slovensko má v NHL hráča, ktorý vyvinul jednu z najväčších rýchlostí spomedzi všetkých hráčov. Martin Fehérváry v tejto sezóne korčuľoval počas zápasu rýchlosťou takmer 39 kilometrov za hodinu, čo je tretie najvyššie číslo medzi všetkými korčuliarmi v profilige.

Najlepší hráč súčasnosti Connor McDavid, ktorý je známy svojou rýchlosťou, figuruje v rovnakej tabuľke na šiestej priečke.

Kondičný a silový špecialista Tomáš Mihalík, ktorý v lete spolu s kolegom Milanom Bališom pripravuje Martina Feherváryho na sezónu v NHL, hovorí, či ho prekvapilo, aký je slovenský obranca rýchly. Vysvetľuje tiež, ako sa môže hráč v tomto smere zlepšovať, prečo je krátkozraké sústrediť sa len na rýchlosť, a tiež to, aké rôzne dáta využíva v kondičnej príprave.

Fehérváry hral aj v noci, jeho Washington prehral s Rangers, za ktorých nechytal Jaroslav Halák. Erik Černák a Tomáš Tatar sa stretli vo vzájomnom zápase, z ktorého vyšiel lepšie obranca.

Po kliknutí na video sa vám spustí gólová asistencia Erika Černáka, krátko predtým neuznali gól Tomášovi Tatarovi:

Ráno s NHL je článok, v ktorom sa každý deň venujeme jednej téme z najlepšej hokejovej ligy na svete a prinášame krátky súhrn nočného diania.


Už v januári 2019 komisár NHL Gary Bettman predstavil technologickú novinku, ktorá mala posunúť analyzovanie hokejových zápasov na úplne novú úroveň. Išlo o inováciu s názvom Puck and Player Tracking technology, a hoci jej kompletné spustenie trvalo ešte niekoľko mesiacov, v sezóne 2021 sa už stala plnohodnotnou súčasťou profiligy.

Ide o systém, ktorý pomocou mimoriadne citlivých senzorov analyzuje akúkoľvek činnosť (aj nečinnosť) na ľade a hru monitoruje do najmenších detailov. Senzory sú umiestnené vo výstroji každého hráča a tiež v pukoch a dokážu zaznamenať až 2000 údajov za sekundu. Dáta zachytáva najmenej 14 antén, ktoré sú nainštalované v každej aréne NHL.

V praxi novinku využijú tréneri či analytici a verejnosť sa vďaka nej dozvie napríklad aj to, že Martin Fehérváry dokázal v tejto sezóne korčuľovať rýchlejšie ako ktorýkoľvek iný obranca v NHL. Slováka v celej súťaži tesne predstihli len centri Ryan Poehling z Pittsburghu a Brayden Point z Tampy.

Slovenskí kondiční tréneri Tomáš Mihalík a Milan Bališ spolupracujú s Fehérvárym dlhodobo. Dáta o jeho rýchlosti ich

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hokej

NHL

Ráno s NHL

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie