Denník N

Vladimir Putin a Saddám Husajn majú veľa spoločného

Ilustrácia – Vizár
Ilustrácia – Vizár

Je ťažké ignorovať paralely medzi priebehom ruskej invázie na Ukrajinu a iracko-iránskou vojnou z osemdesiatych rokov.

Autor je komentátor Bloomberg Opinion

Význam vojny na Ukrajine pre západný svet spočíva do značnej miery v jej geografii: bojuje sa v Európe, len v malej vzdialenosti od niektorých z najbohatších, najotvorenejších a najmierumilovnejších krajín sveta. V prvých týždňoch konfliktu sa robilo veľa paralel s predchádzajúcimi európskymi vojnami, najmä so zimnou vojnou, ktorú rozpútal Sovietsky zväz proti Fínsku. Ale vojna, ktorej sa invázia Vladimira Putina na Ukrajinu podobá najviac, sa odohrala vo vzdialenej Mezopotámii.

Každé historické porovnanie kríva – história sa celkom neopakuje. A predsa sa čitateľ životopisov Saddáma Husajna, presnejšie kapitol, ktoré sa zaoberajú iracko-iránskou vojnou, paralelám nevyhne.

Potrvá to len pár dní

Saddám Husajn, ktorý sa zdanlivo snažil zabrániť tomu, aby sa iránska islamská revolúcia rozšírila aj do veľkej komunity irackých šiitov, najprv spustil bombové útoky na iránske vojenské letiská a potom koncom septembra 1980 poslal do susednej krajiny tanky. Aj Putin sa snažil vykresliť svoju inváziu ako preventívny krok – podľa neho ukrajinský „neonacistický režim“ vytváral „protiruské“ predmostie pre nepriateľský Západ hneď za ruskými hranicami. „Neželáme si ani zničiť Irán, ani ho okupovať,“ vyhlásil iracký minister zahraničných vecí Tárik Azíz jedenásť dní pred začiatkom invázie. Ruské oficiálne vyhlásenia sa s týmto vyhlásením takmer doslovne zhodovali – sám Putin ešte v októbri 2022 tvrdil: „Nikdy sme si nedali za cieľ zničiť Ukrajinu.“ Saddámove vojenské ciele v roku 1980 boli rovnako nejasne definované ako tie Putinove v roku 2022: špecifiká sa utopili v nacionalistickej rétorike. Zatiaľ čo Putin sa porovnával s cárom Petrom Veľkým, ktorý podľa neho získal späť veľa historicky ruského územia, Saddámovým vzorom bol Saad ibn Abi Wakkas, arabský generál, ktorý v roku 636 porazil početnejšiu perzskú armádu, či dokonca Nabuchodonozor, babylonský kráľ, ktorý v roku 587 p. n. l. dobyl Jeruzalem.

Podobne ako Putin vo februári 2022, aj Saddám mal v roku 1980 predstavu, ako jeho krajina vyhrá bleskovú vojnu (jeho vízia pramenila, trochu kontraintuitívne, z izraelského víťazstva v šesťdňovej vojne v roku 1967). „Podľa všetkého očakával, že vojna bude trvať len niekoľko dní – skončí sa vyjednávaním smerujúcim ku kolapsu iránskeho odporu,“ napísal Said Aburish v knihe Saddám Husajn: Politika pomsty publikovanej v roku 2000.

Strata zmyslu

Iracké sily postupovali pozdĺž širokého frontu, obsadili niektoré dediny a mestá a spočiatku vyzerali oveľa silnejšie ako ich slabo vyzbrojení iránski protivníci. Napriek tomu, podobne ako Putinovo Rusko, Irak nedokázal zničiť iránske letectvo na zemi a vytvoriť si úplnú vzdušnú prevahu. Čoskoro sa tiež ukázalo, že frontová línia je príliš dlhá na to, aby iracké jednotky udržali počiatočný tlak. Rovnako ako Putin o 42 rokov neskôr, aj Saddám podcenil bojového ducha svojho nepriateľa:

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Komentáre

Teraz najčítanejšie