Denník N

Slovensku hrozí dominancia technokracie

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Hrozbou pre našu demokraciu po najbližších voľbách nie je len možný nástup autokracie pod vedením Roberta Fica a Smeru, ale aj nástup možnej technokratickej koalície – napríklad pod vedením doteraz beznázorového technokrata Petra Pellegriniho a jeho Hlasu.

Autor je profesor politológie, FiF UK

Základné štiepenie v slovenskej politike sa často prezentuje ako konflikt medzi stranami a stúpencami liberálnej demokracie a autokracie. To je pekná schéma. Prax a realita je však komplexnejšia a nie menej nebezpečná.

Stúpenci autokracie sú u nás jasní: Smer, Republika, Kotlebovci a ďalší, ako Boris Kollár a jeho strana Sme rodina, ktorí sa vedia pridať aj k autokratom (hlavne, aby boli vo vláde). Stúpenci liberálnej demokracie sú už menej jasní. Snáď najjednoznačnejšie sem patria PS, SaS a KDH – strany hlavného prúdu, ktoré majú dlhodobo relatívne jasné ideovo-politické ukotvenie v štandardných liberálnodemokratických rámcoch bez antisystémových prvkov. Nové subjekty ako Dzurindovi „Modrí“ a Demokrati by sem patrili v princípe tiež, ale to je zatiaľ len v potenciálnej rovine.

No a potom tu máme tretiu skupinu – nazvem ju technokrati –, ktorú tvoria strany a politici, schopní spravovať, riadiť, administrovať, manažovať. Funkčne, bez názoru, načas a bez diskusií. Tam máme Petra Pellegriniho a jeho stranu Hlas, ako aj iných s exekutívnymi skúsenosťami z rôznych administratívnych častí štátneho aparátu či z korporátu, a to je nadradené všetkému ostatnému. Ak si poviete, že Hlas má prívlastok „sociálna demokracia“, a teda zrejme aj oficiálne za takouto politikou ideovo stojí, tak si skúste predstaviť, ako autentická by bola debata o sociálnodemokratických politických riešeniach s ktoroukoľvek členkou či členom predsedníctva tejto strany (možno Peter Kmec by bol výnimkou). Ich expertíza je skôr v úradnícko-technokratickom spravovaní. Problém je však aj štrukturálny.

Technokratická realita spravovania vecí verejných na Slovensku

Realita je, že dnešné nastavenie Slovenskej (ešte stále) republiky praje dominancii technokracie. Je to výsledkom hlbokých turbulencií posledných rokov, keď bola naša krajina a jej občania vystavení bezprecedentným krízam.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie