Denník N

Svedok Čech: U Suchobu sme sa stretávali v nedeľu, jeho prvý projekt na finančnej správe nefungoval

Daniel Čech ako svedok v kauze Mýtnik. Foto - N
Daniel Čech ako svedok v kauze Mýtnik. Foto – N

Doterajšie tvrdenia o mimoriadnom prospechu projektu Alladin pre finančnú správu si po utorku zaslúžia korekciu. Na Špecializovanom trestnom súde v kauze Mýtnik vypovedal bývalý šéf colnej a daňovej sekcie Daniel Čech.

Obhajobnú taktiku o prospešnosti systému daňových a colných kontrol od firmy Allexis spochybnil. Svedectvo tohto druhu zaznelo na súde po prvý raz.

Čech pôsobil u daniarov v rokoch 2012 až 2016 a dnes už je právoplatne odsúdený za korupciu. Okrem toho je obvinený aj v ďalších prípadoch.

Na finančnú správu prišiel v čase, keď jej šéfoval František Imrecze. Obaja boli pri tom, keď sa podpisovala zmluva na Alladin so spoločnosťou Allexis. „Jeho využiteľnosť v praxi bola veľmi malá,“ vypovedal Čech na súde.

So spoločnosťou Allexis sa roky spájalo len meno Michala Suchobu. Keď ho začiatkom roka 2021 obvinili, vypovedal o tom, že práve pre tendre na finančnej správe sa mu do firmy „natlačili“ brhelovci.

Aj vďaka tomuto svedectvu terajší podnikateľ a bývalý poslanec HZDS – neskôr spájaný so Smerom – Jozef Brhel starší je medzi obžalovanými. Okrem neho aj jeho syn Jozef Brhel mladší.

Nebola to žiadna súťaž

Systém Alladin mal podľa Daniela Čecha problém, pretože nebol napojený na žiadny iný informačný systém. „Boli tam problémy s tlačiarňami a problémy boli aj s tabletmi, keďže ľudia neboli zvyknutí písať na obrazovku a chceli klávesnice,“ opísal prvé roky s Alladinom na finančnej správe svedok.

Išlo o prvý projekt, ktorý sa podarilo spoločnosti Allexis na finančnej správe zazmluvniť. So štátom podpísali

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Kauza Mýtnik

Slovensko

Teraz najčítanejšie