Denník N

Rusko sa môže zmeniť na druhý Irán

Foto - TASR/AP
Foto – TASR/AP

Čo ak sa ukáže, že Putinov Kremeľ je taký odolný ako režim mulláhov?

Autor je britský novinár a spisovateľ

Ruská jarná ofenzíva sa zastavila. Čoskoro príde čas na ukrajinský protiútok. Vojenské neúspechy znásobia politické ťažkosti Kremľa. Strany zainteresované v ruskom systéme skôr či neskôr odložia Vladimira Putina, obvinia ho z vojny a bolestivých podmienok, ktorými sa skončí, a vrátia sa k svojim základným aktivitám: klamstvu a krádežiam.

Toto zostáva najpravdepodobnejším výsledkom vojny na Ukrajine, pričom veľkou otázkou je časový rámec: máme týždne, mesiace alebo rok, kým sa ruská vojnová mašinéria zastaví?

Ale mali by sme zvážiť aj iné výsledky. Nedávno som strávil nejaký čas so skupinou vysokých vládnych predstaviteľov, ktorí skúmali budúce scenáre vzťahov Západu s Ruskom. Diskutovali sme o zvyčajných možnostiach: občianska vojna, junta, nová silná ruka, falošný liberál… Dokonca sme strávili pár minút nad nepravdepodobnou vyhliadkou demokracie. Moju pozornosť však zaujala téma, ktorú spoludiskutujúci nazvali „iranizáciou“. V zásade ide o myšlienku, že režim v Moskve by sa mohol ukázať taký odolný ako jeho náprotivok v Teheráne.

Tamojšia teokratická mafia je pri

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vladimir Putin

Komentáre

Teraz najčítanejšie