Denník N

Keď sa vinník hrá na obeť

Čiastočne zasypaný masový hrob v areáli pravoslávneho kostola v Buči. Foto – Deník N/Gabriel Kuchta
Čiastočne zasypaný masový hrob v areáli pravoslávneho kostola v Buči. Foto – Deník N/Gabriel Kuchta

Reči o rusofóbii sú imperiálnou taktikou, ktorá má pritiahnuť pozornosť k citom agresora a odvrátiť ju od životov napadnutých.

Autor je americký historik

Dámy a páni, prichádzam pred vás ako historik venujúci sa jednému regiónu, ako historik východnej Európy a konkrétne ako historik masového zabíjania a politických zverstiev. Som rád, že ste ma požiadali, aby som vás informoval o tom, ako ruskí štátni aktéri používajú termín „rusofóbia“. Verím, že takáto diskusia môže niečo objasniť o charaktere ruskej útočnej vojny na Ukrajine a nezákonnej okupácii ukrajinského územia Ruskom. Budem hovoriť stručne a obmedzím sa na dva body.

Moja prvá poznámka je, že ubližovanie Rusom a ubližovanie ruskej kultúre je predovšetkým výsledkom politiky Ruskej federácie. Ak nás znepokojujú škody, ktoré utrpeli Rusi a ruská kultúra, potom by sme sa mali zaujímať o politiku ruského štátu.

Mojou druhou poznámkou bude, že výraz „rusofóbia“, o ktorom dnes diskutujeme, bol počas tejto vojny zneužitý ako súčasť imperiálnej propagandy, v ktorej agresor tvrdí, že je obeťou. Minulý rok poslúžil ako ospravedlnenie ruských vojnových zločinov na Ukrajine.

Dovoľte mi začať od prvého bodu. Predpokladom toho, že hovoríme o „rusofóbii“, je, že sa obávame poškodenia Rusov. To je predpoklad, s ktorým určite súhlasím. Mám obavy o Rusov. Mám obavy o ruskú kultúru. Pripomeňme si teda minuloročné činy, ktoré spôsobili Rusom a ruskej kultúre najväčšie škody. Stručne ich vymenujem desať.

1. Nútenie najkreatívnejších a najproduktívnejších Rusov emigrovať. Ruská invázia na Ukrajinu spôsobila, že asi 750-tisíc Rusov vrátane niektorých najkreatívnejších a najproduktívnejších ľudí opustilo svoju krajinu. Je to nenapraviteľná škoda pre ruskú kultúru a je to výsledok ruskej politiky.

2. Zničenie nezávislej ruskej žurnalistiky, aby Rusi nemohli poznať svet okolo seba. Aj toto je ruská politika a spôsobuje nenapraviteľné škody ruskej kultúre.

3. Všeobecná cenzúra a potláčanie slobody prejavu v Rusku. Na Ukrajine môžete povedať, čo sa vám páči, v ruštine alebo ukrajinčine. V Rusku nemôžete.

Ak sa v Rusku postavíte na ulicu s nápisom „nie vojne“, budete zatknutý a veľmi pravdepodobne uväznený. Ak stojíte na Ukrajine s tabuľou „nie vojne“, bez ohľadu na to, v akom jazyku je, nič sa vám nestane. Rusko je krajinou jedného veľkého jazyka, kde sa dá povedať len málo. Ukrajina je krajinou dvoch jazykov, kde si môžete povedať, čo chcete.

Keď som navštívil Ukrajinu, ľudia mi hovorili o ruských vojnových zločinoch v oboch jazykoch – po ukrajinsky alebo – ak jej dávajú prednosť – aj v ruštine.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vladimir Putin

Vojna na Ukrajine

Komentáre

Teraz najčítanejšie