Denník N

Gubernátor Kim o tom, ako ubránili Mykolajiv: Rusi mali mapy zo 70. rokov, neboli na nich ani kanály

Foto - Deník N/Gabriel Kuchta
Foto – Deník N/Gabriel Kuchta

Hviezdou sociálnych sietí sa gubernátor Mykolajivskej oblasti Vitalij Kim stal hneď na začiatku vojny. Zapamätateľná vizáž a ešte výraznejší prejav vrátane zmyslu pre čierny humor mu zaručili pozíciu najznámejšieho ukrajinského oblastného lídra. Nasadil život, aby zachránil mesto. A podarilo sa mu to. Zázrakom.

Nerád chodí neskoro a aj na náš rozhovor sa dostavil na minútu presne. Raz mu však meškanie zachránilo život.

V rozhovore sme sa ho pýtali, ako sa stalo, že prežil útok na svoje pracovisko; v čom je tajomstvo Mykolajiva vo vojne s Ruskom a kto je kolaborant a čo mu za to hrozí.

Nielen Rusi, ale aj novinári sa vás snažia dlho „uloviť“. Ako ste na tom od začiatku vojny s časom?

Nikdy to nebolo horšie. Ale snažím sa byť dochvíľny.

Raz ste neboli a vďaka tomu teraz s vami môžeme hovoriť, aj keď nie vo vašej kancelárii. Opravíte budovu, kde do raketového útoku sídlil váš úrad?

Nie, tá sa opraviť nedá. Zvyšky strhneme. Nie je iná možnosť, povedali experti. Novú budovu na tom mieste stavať nechceme. Bude tam pamätník.

Kde ste boli vo chvíli, keď raketa zasiahla vaše pracovisko?

Išiel som do práce. Rusi vedeli, že každé ráno o ôsmej máme poradu, na ktorej som aj ja. No v ten deň som sa výnimočne oneskoril.

Okrem porady som mal v kancelárii schôdzku, tú som o pol hodiny odložil. Už sa však nekonala vôbec. Kým som došiel do práce, udreli.

Zničená vládna budova v Mykolajive. Foto Denník N – Tomáš Benedikovič

Precestovali sme celú oblasť medzi Mykolajivom a Chersonom. Obe mestá sú od seba vzdialené iba 60 kilometrov. V mnohom sú si podobné – ležia v ústiach riek, ktoré sa vlievajú do Čierneho mora, hovorilo sa v nich vždy bežne po rusky, sú približne rovnako veľké, obe sú centrami svojich oblastí, Mykolajivskej a Chersonskej. Napriek tomu váš Mykolajiv zastavil ruské tanky pred bránami mesta, ale do Chersonu sa dostali bez väčších bojov. Prezradíte nám, ako ste sa dokázali ubrániť?

Nechcem hovoriť o Chersone. Vysvetlím vám, čo sme urobili my v Mykolajivskej oblasti.

Chybu urobili sami Rusi. Mysleli si, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rozhovory

Vojna na Ukrajine

Svet

Teraz najčítanejšie