Denník N

Havária potrubia, po ktorej stála voda v Sade Janka Kráľa, zaplavila aj šachtu pod Mostom SNP

Zatopený sad s výhľadom na Most SNP, nové potrubie a podzemné ventily. Foto N – Matúš Zdút a BVS
Zatopený sad s výhľadom na Most SNP, nové potrubie a podzemné ventily. Foto N – Matúš Zdút a BVS

Aktualizované 19:02 – Bratislavská vodárenská spoločnosť zdôraznila, že havária neohrozila Most SNP.

Havária vodovodu, po ktorej voda zaplavila najväčší bratislavský park Sad Janka Kráľa, zaplavila aj šachtu pod Mostom SNP.

Miesto havárie je len niekoľko metrov od mosta a voda začala rýchlo zapĺňať šachtu, v ktorej sa spája viacero dôležitých potrubí bratislavského vodovodného systému. Rýchla reakcia dispečingu, ktorý si haváriu všimol v podstate okamžite a vodovod uzavrel, zabránila ešte väčším škodám.

Väčší problém by bol, keby praskol vodovod priamo v stavbe Mostu SNP. Jeho interné štruktúry totiž nie sú priepustné ako napríklad v Moste Apollo. „Ak do Mosta Apollo začne natekať voda, tak sama zase vytečie von,“ vysvetľuje výrobný riaditeľ BVS Ladislav Kizak.

Ventily v šachte pod Mostom SNP sú vybavené motormi pripojenými na rôzne senzory aj na dispečing BVS. Podobný systém funguje aj v šachte pod Mostom Apollo, kde sa ventily dokážu zatvoriť za 90 sekúnd. Nie všetky ventily sú však vybavené motormi a viaceré z nich v okolí miesta havárie museli ísť vodári zatvoriť ručne.

Zatopený sad. Foto – BVS/Bratislava
Nové potrubie. Foto N – Matúš Zdút

Prečo voda zaliala Sad Janka Kráľa?

Pracovníkom Bratislavskej vodárenskej spoločnosti sa podarilo opraviť a opätovne spojazdniť veľké vodovodné potrubie a úplne obnoviť dodávky pitnej vody do všetkých okolitých prevádzok v stredu ráno.

Potrubie má označenie DN800, čo znamená, že má priemer približne 800 milimetrov, teda 80 centimetrov.

Dispečing BVS odhalil problém pár minút po tom, ako došlo k havárii. Ako je potom možné, že Sad Janka Kráľa napriek tomu zaplavilo toľko vody, že magistrát musel ľudí vyzvať, aby sa na mieste nečlnkovali?

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Bratislava

Slovensko

Teraz najčítanejšie